Eureka

Met de lucht in huizen en kantoren is het soms bar slecht ­gesteld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er wereldwijd jaarlijks 4,3 miljoen mensen door een belabberd binnenklimaat, waarvan 120 000 in Europa. De EU trekt zich dat kennelijk aan, want die investeerde onlangs ­bijna 2 miljoen euro in Clairy, een luchtzuiverende Italiaanse plantenbak van een gelijknamige start-up.

De stijlvol ogende, handgemaakte Venetiaanse pot grijpt ­terug op een NASA-studie waaruit blijkt dat sommige planten vuile stoffen uit de lucht kunnen halen. Alleen doen ze dat vooral via hun wortels, waar nauwelijks of geen lucht langs stroomt. Een ventilator in de wand van de plantenbak zorgt er nu voor dat dat wel gebeurt: de lucht uit de huiskamer trekt langs de aarde en wortels, en wordt vervolgens teruggeblazen. Toxische stoffen als benzeen, formaldehyde, xylene en ammonia zouden zo uit de huislucht verdwijnen.
 


Het effect van een enkele plantenbak is onder meer gemeten door het Italiaanse PNAT, een denktank van designers en biologen, en het International Laboratory for Plant Neurobiology LINV, een onderdeel van de Università degli Studi Di Firenze. Uit de onderzoeken zou blijken dat Clairy binnen 30 uur 80 tot 85 % van de toxische stoffen in een zwaar vervuilde ruimte van 36 m3 opruimt. Dit percentage is op te krikken tot 93 procent door speciale aarde te gebruiken; daar doen de ontwerpers van Clairy momenteel onderzoek naar.
 

Vrouwentongen

De pot is verder voorzien van een sensor die vluchtige orga­nische stoffen meet, volgens Clairy de voornaamste vervuilende gassen binnenshuis. Via een app zijn ook de temperatuur en luchtvochtigheid te meten. De app combineert de para­meters voor een oordeel over het binnenklimaat.

Een plantenbak kost rond de 200 dollar en wordt geleverd zonder plant en aarde. Wel geven de ontwerpers de tip om de Sansevieria trifasciata (sanseveria of vrouwentongen) in de pot te stoppen. Die zou over uitstekende luchtzuiverende wortels beschikken.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.