De CO2-uitstoot van fabrieken en kolencentrales is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Wetenschappers aan de University of Waterloo in Canada hebben een koolstofpoeder gevonden dat een deel van de uitstoot kan afvangen.

Het poeder komt uit het lab van chemisch ingenieur Zhongwei Chen. Volgens de makers is het dubbel zo krachtig als conventionele methodes om uitstoot af te vangen middels koolfilters.

CO2-moleculen hechten zich aan koolstof wanneer ze daarmee in aanraking komen, een proces dat adsorptie heet. Omdat koolstof overal aanwezig is, worden filters van het materiaal vaker gebruikt om CO2 af te vangen. De onderzoekers, die samenwerkten met universiteiten in China, zochten daarop naar manieren om dat adsorptievermogen van koolstof te vergroten.
 

Poriën

Ze vonden het door zich te richten op de poriën in het materiaal. Die zijn immers cruciaal voor de adsorberende werking. Lukt het om de omvang en het aantal van die poriën te manipuleren, dan zou dat al een stuk schelen, meenden ze.

De onderzoekers ontwikkelden een techniek waarmee ze middels hitte en zout koolstofpoeder uit planten wonnen. De koolstofbolletjes waaruit het poeder bestaat, bleken talloze poriën te hebben waarvan verreweg de meeste een diameter hebben van slechts een miljoenste van een meter. Ideaal om CO2 af te vangen bij vervuilende fabrieken en energiecentrales.

‘Het materiaal is uitzonderlijk poreus’, zegt hoogleraar Cheng in een persbericht. ‘En vanwege hun omvang zijn de poriën zeer efficiënt in het afvangen van CO2 voor het in de atmosfeer kan belanden.’
 

Ondergrondse opslag

Volgens Cheng kan het poeder bijna twee keer zoveel CO2 afvangen als de voorheen bekende koolfilters. Zijn ze eenmaal verzadigd met koolstofdioxide, dan kan het nieuwe filter ondergronds worden opgeslagen, om te voorkomen dat het CO2 alsnog vrijkomt.

Chen meent dat deze methode de toekomst heeft. ‘Het is hard nodig om een oplossing te vinden voor alle CO2 die vrijkomt bij het verstoken van fossiele brandstoffen.’

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.