Eureka

Een dutje doen in de auto of het vliegtuig levert vaak een pijnlijke nek op. Je hoofd zakt al snel voorover of opzij en daar lijkt geen kruid tegen gewassen, zegt de Amerikaanse interieurontwerper en globetrotter Paula Blankenstein. ‘Ik heb jarenlang diverse soorten ­reiskussens en -dekens ontworpen, maar niets werkte.’ Blankenstein lijkt er nu tóch wat op te hebben gevonden: een soort hangmatje voor het hoofd.

Heel aangenaam ziet het er op het eerste gezicht niet uit. De kin en een deel van de keel gaan schuil achter een flinke met schuimrubber ­gevulde band, die met koordjes is vast te maken aan de stoel. De zogenoemde NOD Travel Pillow houdt zo het hoofd min of meer op zijn plek. ‘Slapen in een stoel lijkt hiermee wat meer op slapen in bed. Het hoofd maakt geen rare hoeken meer met het lichaam.’ En passant lost de ‘kinhouder’ meteen een ander probleem op: wakker worden doordat je hoofd plotseling naar voren knikt.
 

Ingebouwde zwakheid

Over de veiligheid is ook nagedacht. Bij hard remmen schiet het lichaam met een ruk naar voren. Om te voorkomen dat het ingesnoerde hoofd achterblijft, hebben de koordjes een ingebouwde zwakheid: een clipje dat kan losklikken. Of dit afdoende is om een pijnlijke nek bij abrupt stoppen te voorkomen, is nog de vraag.

De NOD Travel Pillow haalde in het najaar van 2016 ruim 300 000 dollar op via Kickstarter, en overschreed daarmee ruim het streefbedrag van 20 000 dollar. Het steunkussen komt binnenkort op de markt en kost 28 dollar.


Tekst: ir. Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.