Het indelen van verpleegkundigen en artsen is een lastige taak die zelfs voor de leidinggevenden in een ziekenhuis problemen oplevert. Een nieuwe, door MIT ontwikkelde robot kan door observatie advies geven over de roosterindeling.

Het lijkt ongelooflijk: onderzoekers zetten de robot neer op de afdeling, hij volgt wat het personeel doet en weet vervolgens advies te geven waar de ervaren verpleegkundigen het in 90 % van de gevallen mee eens zijn.

 

 

Dat de robot zo goed in z'n werk is, komt door de rekenkracht van een computer. De robot observeert namelijk niet alleen. Als hij eenmaal een aantal soorten indelingen en roosterkeuzes heeft gezien, vergelijkt de robot die keuzes met alle opties die níet zijn gekozen. De onderzoekers gebruikten de Nao, een algemeen verkrijgbare robot die er schattig uitziet. De leersoftware schreven ze echter helemaal zelf.

Als Jolanda in kamer 301 helpt in plaats van Sylvio, gaat de robot na of dat de optimale keuze was of dat het alternatief beter was. Zo leert de robot, dankzij het grote aantal scenario's dat een computer kan doorlopen in korte tijd, heel snel.

 

Veel keus

Om een idee te geven hoe ingewikkeld zo'n roosterindeling is: in één getest ziekenhuis zijn tien verpleegkundigen, twintig patiënten en even zoveel kamers. Het aantal mogelijke combinaties van die drie factoren is 2^1000000 – meer opties dan er deeltjes zijn in het universum.

Een mens brengt dat aantal keuzes terug met behulp van ervaring, door te weten welke verpleegkundigen het best bij welke patiënt past. Een robot rekent simpelweg een groot deel van de combinaties door en bekijkt de voorspelde uitkomst.

De robot kan op verzoek vertellen of een roosterbeslissing goed of slecht is, met het karakteristieke vriendelijke robotstemmetje van de Nao.

 

Raketaanval

Naast de ziekenhuisproef wilde onderzoeker Julie Shah van het Amerikaanse Massachussetts Institute of Technology (MIT) de beslissingsrobot ook in een ander scenario aan het werk zien: een raketaanval. In een 'spel' moest de robot beslissen welke raketten waar tegengehouden moesten worden. Ook daar bleek het apparaat even goed als of zelfs beter in te zijn dan zeer ervaren militairen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.