EUREKA

Zoals spinnen hun web weven, zo maken de spiderbots van de Duitse kunstenaar en architect Maria Yablonina constructies die een ruimte overspannen.

De kleine bots, die zijn uitgerust met een klos koolstofvezeldraad, kruipen over de muren dankzij ventilatoren die onderdruk creëren.

Ze wikkelen de draad af bij zogeheten ankerpunten, een soort spijkers. De klos van de bot draait hier een aantal malen omheen. De spiderbot trekt de draad daarop door naar het volgende ­ankerpunt.

De klos, die vastzit met een elektromagneet, wordt in de hoek van een ruimte overgeheveld naar een ander robotje.

De spiderbots drukken hiertoe bij de snijlijn van twee muren de neuzen tegen elkaar. De spin met klos schakelt zijn elektromagneet uit, de andere zet hem aan.

De klos wordt daardoor naar de andere robot getrokken, die zo de draad oppikt en een nieuw ankerpunt opzoekt.

 

Camera's

Het design ligt vast, want de volgorde van de ankerpunten is geprogrammeerd. Het pad dat de robots afleggen, ligt echter open. Het web wordt immers steeds dikker en ondoorzichtiger. Camera’s met overzicht en algoritmen helpen de bots naar de volgende halte, vertelt Yablonina. ‘De beste route wordt uitgerekend.’

 

 

Yablonina demonstreerde de spiderbots deze zomer op de Universität Stuttgart. De universiteit is van plan om de mogelijkheden van een zwerm wevende ­robots verder te onderzoeken, aldus ­Yablonina. ‘Ze kunnen op deze manier constructies bouwen die nu niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld langs voorgevels van gebouwen.’

 

 

illustratie Peter Welleman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.