Vandaag zijn drie zonneboten van scholieren begonnen aan de Elfstedentocht. In vijf dagen hopen de kleine zonneboten volledig op zonne-energie 220 kilometer af te leggen. De tocht is een test voor de Young Solar Challenge, waarbij in 2022 meer dan veertig zonnebootteams de Elfstedentocht willen varen.

De scholieren hebben de boten zelf gebouwd met hulpmiddelen van de organisatie van de Young Solar Challenge. Vanochtend om 10.40 uur zijn de drie teams gestart in Leeuwarden. De drie deelnemende teams komen uit Sneek, Leeuwarden en Almere. In de komende dagen zullen ze langs Sloten, Workum, Franeker en Dokkum varen om volgens planning vrijdag weer aan te komen in Leeuwarden.

Rond 14.30 uur zijn de teams net in Sneek aangekomen. 'Het gaat heel goed', zegt woordvoerster van de Young Solar Challenge Marije Elgersma. 'Ze lopen zelfs voor op schema! Ze hebben nu een bootjeswissel en beginnen vervolgens aan de laatste twintig kilometer.'

Het is half bewolkt is, dus genoeg zon voor de boten om te varen met een accu aan boord. De organisatie is vooral blij dat de voorspelde regen is uitgebleven. Omdat er een vrij stevige wind staat rondom het Slotermeer, zullen ze wel eerder uit het water moeten dan gepland.

 

Eigen initiatief

Eigenlijk hadden er bijna veertig teams aan scholierenboten van over heel Nederland aan de start moeten staan. Ze zouden mee doen aan een wedstrijd met verschillende onderdelen waaronder een race van vijftien kilometer met hun eigen zonneboot. Maar door de corona-maatregelen is de wedstrijd een jaar uitgesteld.

Toch besloot Menno Wijkhuizen, hoofd van een team uit Almere, zelf om door te gaan. Door de coronamaatregelen was hij vervroegd klaar met school en hij had behoefte aan een uitdaging. In plaats van de 15 kilometer van de originele race, stelde hij het nieuwe doel om de Elfstedentocht te varen.

De organisatie van de Young Solar Challenge was blij verrast met dit initiatief en werkten er graag aan mee. 'Toen Wijkhuizen met dit idee kwam, hebben we er nog twee Friese teams bij gevraagd', zegt Elgersma. 'Drie teams geven een mooie referentie voor de grote Elfstedentocht die we in 2022 willen organiseren.'

De hele Elfstedentocht van de drie teams is te volgen via verschillende live kanalen: Facebook en Instagram. En ook de locatie van de boten is iedere dag live te volgen.

 

Extra uitrusting

Wijkhuizen is de initiator en ook de organisator van deze Elfstedentocht. De organisatie van de Young Solar Challenge helpt hem op de achtergrond. Ze hebben bijvoorbeeld gezorgd voor een extra uitrusting van de boten en de de technische keuring van de boten vooraf.

'Omdat de boten nu ineens 40 tot 45 kilometer per dag moeten varen in plaats van 15 kilometer hebben we het ontwerp iets verbeterd. De boten zijn uitgerust met een extra zonnepaneel en een betere accu', legt Elgersma uit. 'En voordat de boten van start mochten gaan, deed onze Technische Commissie de keuring.'

Ieder bootje wordt door één scholier bemand en als extra veiligheidsmaatregel moet de bemanning vooraf ook een zwemtest doen.

 

Zondag 5 juli gingen de boten al het water op voor een testvaart, tijdens de technische keuring. Foto: Mayola Dijksman.

 

Bouwpakket

Al sinds 2015 zet de organisatie van de Young Solar Challenge zich in voor het enthousiasmeren van jongeren tussen de 14 en de 17 jaar voor techniek. Door de jongeren zelf een zonneboot te laten bouwen, brengt de organisatie ze in contact met techniek, innovatie en duurzaamheid.

De organisatie levert een bouwpakket waarin zich onder andere zonnepanelen, een accu en een motor bevinden en helpt de jongeren een eindje op weg met een lespakket en een instructiefilmpje. Hiermee kunnen ze aan de slag met het bouwen van hun eigen boot.

 

Foto's: Mayola Dijksman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.