Eureka

Multifunctionele smart glass-technologie verandert iedere ruit in een bruikbaar display. De Duitse fabrikant Zeiss wil de technologie nu naar de consumentenmarkt brengen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Zeiss werkt al enkele jaren aan een technologie om onder meer holografische en augmented reality-beelden te kunnen projec­teren vanuit glaspanelen. Dat punt zou nu zijn bereikt met multi­functionele smart glass-technologie.

Die is gebaseerd op een flinterdunne, optische laag van polymeer die op een glaspaneel wordt aangebracht. Deze laag is voor 92 procent transparant en kan met hoge precisie licht projecteren en detecteren.
 

Dashboard op de voorruit

De technologie heeft een reeks aan toepassingsgebieden. De autobranche is er daar een van. Bijvoorbeeld om dashboard­gegevens op de voorruit te projecteren, of video’s voor de passagiers af te spelen op de zijruiten.

Een andere mogelijkheid is het naar wens verduisteren van de ruiten. Volgens Zeiss is het mogelijk om de projecties alleen van binnen naar buiten of andersom zichtbaar te maken.
 


Videobellen via glazen wand

Een ander toepassingsgebied zijn de smart homes en kantoren. Grote ramen kunnen worden gebruikt als smart screen om 3D-holografische beelden in de ruimte te projecteren. Daarbij is ook videobellen mogelijk, waarbij inkomende camerabeelden in het glas worden geprojecteerd.

Het glaspaneel fungeert tegelijk als camera door inkomend licht op te vangen, te concentreren en naar sensoren in het raamframe te leiden. Deze techniek kan ook worden toegepast om inkomend zonlicht van buiten geconcentreerd naar zonnecellen in het raamframe te leiden. 

Zeiss gaat deze en andere toepassingen niet allemaal zelf ontwikkelen. De fabrikant biedt de technologie ook in licentie aan.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Zeiss

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.