Het Britse Science Museum in Londen is een nieuwe afdeling rijker, geheel gewijd aan de wiskunde. De tentoonstelling is op een bijzondere wijze vorm gegeven door de dit jaar overleden Zaha Hadid.


Wiskunde in een museum, dat is niet op voorhand een publiekstrekker. Maar de curatoren van het Britse Science Museum in Londen hebben er iets heel bijzonders van weten te maken.
 

Rekenmachines

De rekenmachine van Babbage.

De nadruk ligt in Londen dan ook niet op de formules, maar op wat wiskundigen de afgelopen vierhonderd jaar hebben betekend voor ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van de rekenmachine, essentieel voor de handel en alles waar maten, gewichten en bedragen een rol spelen. Een heel mooie machine is die van Babbage uit 1834, een soort voorloper van de computer.

Er zijn ook andersoortige machines te zien, zoals de getijdenvoorspeller van Lord Kelvin uit 1876, of de machine waarmee de totalisator de winnende getallen van de loterij produceerde. Sommige objecten horen eerder thuis in het rariteitenkabinet, zoals de spiegel waarmee anamorfe schilderen zijn te bekijken, prenten waarbij het perspectief zo is vervormd dat je de afbeelding alleen in een speciaal gevormde spiegel kunt zien. En dat allemaal gebaseerd op wiskunde.

Het ontwerpconcept van de luchtwerveling rond het Handley Page vliegtuigje.


Toch zijn het niet de apparaten die de nieuwe museumafdeling zo bijzonder maken. De ontwerpers deden een gouden greep, door de luchtwervelingen rond een vliegtuigje te laten vormgeven door Zaha Hadid, een wereldberoemde architecte, bekend van haar vloeiende vormen. Het berekenen van de luchtstromen rond een vliegtuig is nog steeds een van de grote onderwerpen van wiskundig onderzoek, en de golvende vlakken van Hadid laten de bezoeker daar op een wel heel intrigerende manier kennis mee maken.

De nieuwe afdeling in het Science Museum heet de Winton Gallery, en is vernoemd naar de Winton Capital Group, de geldschieter, goed voor een donatie van vijf miljoen pond.

 


 

Openingsfoto: de nieuwe wiskundeafdelingvan het Britse Science Museum. Foto Nick Guttridge.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.