Column

‘Voorsprong door techniek.’ Echt waar?, vraagt redacteur Jim Heirbaut zich af in zijn maandelijkse column. Dit keer met goedkope scheermesjes die verbazingwekkend goed presteren.
 

Wie zich scheert, die leert. Excuses voor het flauwe zelfverzonnen spreekwoord, maar ik ben verbaasd over mijn scheermesje. Het goedkope ding dat ik bij de HEMA had gescoord, blijft maandenlang scherp!

In het verleden moest ik met mijn dure Gillette-Fusion ‘scheersysteem’ al na één maand het mesje vervangen, maar met de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam scheer ik mijn kin al maandenlang spiegelglad. Ik ben nog bij het mesje dat werd meegeleverd.

Nee, dit is geen reclamespot voor de HEMA, hoewel ik de winkel een warm hart toedraag. Maar Gillette, dat was toch dat A-merk dat iedereen kent en overal ter wereld verkrijgbaar is? Je zet de tv aan en dikke kans dat je een knappe man tevreden over zijn kin ziet aaien. Die is net klaar met zijn Gillette-scheersysteem, dat kan haast niet anders.

Dat topmerk legt het dus af tegen het HEMA-scheermes dat ik wegplukte tussen de rookworsten, tompoucen en kinderkleding. 

Hoe kan dat? Ik stelde de vraag op Twitter, ehm, X. En daar begonnen tweeps over geplande veroudering. ‘Voor de HEMA is dit gewoon een product als vele anderen. Voor Gillette niet: daar zijn scheermesjes een van de hoofdproducten. Daar wordt de winst op gepakt. Dus kortere levensduur = kassa’, schreef er één.

‘A-merk is een sprookje’, schreef een ander. En ook dat had ik wel vaker gehoord. Dat de huismerken in de supermarkt bijvoorbeeld van precies dezelfde kwaliteit zouden zijn als de A-merken, alleen dan voor dubbeltjes minder. Zeg eens eerlijk, zou u in een blinde test de tomatensoep van de Dirk van den Broek kunnen onderscheiden van die van Unox? Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken.

Waar A-merken vooral goed in zijn, is marketing en reclame, die bakken vol geld kosten. Gillette draait wereldwijde reclamecampagnes met beroemde sporters. Het Gillette-logo staat op billboards, ze sponsoren grote sportevents, zoals het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen in 2022.

Iemand draait op voor al die reclamekosten en dat is, u raadt het al, de consument. Dit schreef een marketingdeskundige in een blog: ‘In de wereld van marketing is er waarschijnlijk geen groter voorbeeld van effectiviteit dan Gillette. […] Een van de geheimen van het succes van Gillette is dat het bedrijf ongeveer elk decennium een nieuw product lanceert dat iets beter, iets duurder en iets winstgevender is. En de consument stapt over van het vorige model naar het nieuwe model en gaat vrolijk verder.’

Met mesjes die eigenlijk net iets te snel bot worden, maar wel het gevóel geven dat je je scheert met het beste van het beste.
 

Deze column verscheen eerder in de editie augustus 2023 van De Ingenieur.

Foto auteur: Robert Lagendijk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.