Een kleine sensor op de tand gebruikt radiogolven om bij te houden wat je eet en op welk moment. Het eetpatroon is vervolgens terug te lezen via een mobiele telefoon.

Gezond eten is belangrijk, en daarom bestaan er veel apps die bijhouden wat je wanneer eet. Bij zo’n app moet je al deze gegevens wel zelf invoeren, wat enige moeite kost. Ook kan de verleiding groot om af en toe een lekkernij niet in te voeren in de app.

Als je je eetpatroon precies wil bijhouden, kun je een sensor dragen in je mond. Bestaande sensoren zitten echter in een onhandig bitje of hebben een uitgebreide bedrading, wat niet prettig is.
 

Tandsensor

Onderzoekers van Tufts University in de Verenigde Staten ontwikkelden een sensor van 2 bij 2 mm groot en minder dan een millimeter dik, die op een tand past. De sensor gebruikt radiogolven om bij te houden hoeveel suiker, zout en alcohol je tot je neemt.

De sensor bestaat uit drie lagen. Aan de boven- en onderkant zit een vierkante gouden ring, die als antenne functioneert. Daartussen zit een laag van biopolymeren die vloeistof uit de omgeving absorbeert. 
 

Dikte

Appelsap bevat andere moleculen dan bijvoorbeeld alcohol. Afhankelijk van welke moleculen de gevoelige laag van de sensor opneemt, krijgt hij een andere dikte. Door deze specifieke dikteverandering absorbeert de sensor bepaalde radiogolven, en zendt hij golven uit die karakteristiek zijn voor het opgenomen eten. De aard van de uitgezonden golven geeft dus aan om welke voeding het gaat.

De sensor op een vinger.
Bron: Tseng et al., Science Advances 2018

Tijdens het experiment lazen de onderzoekers de radiogolven uit met een apart apparaat, dat was aangesloten op een mobiele telefoon. De sensor herkende onder andere appelsap, soep, en alcohol. Uiteindelijk moet de analyse via een app gaan, die weet wat voor radiogolven bij welk voedsel horen.
 

Aanpassen

‘In theorie kunnen we de middelste laag aanpassen zodat hij gevoelig is voor andere stoffen’, zegt Fiorenzo Omenetto, hoogleraar biomedische werktuigbouwkunde aan Tufts University, in een bericht van de universiteit.

Mogelijk kan de sensor in de toekomst ook de smaken zuur, bitter en umami meten, zodat hij nog meer soorten voedsel kan waarnemen. Het blijft wel de vraag of zo’n sensor op je tand fijner is dan een app – maar voor mensen die echt hun exacte voedselpatroon willen bijhouden, is het zeker een vooruitgang.

Openingsfoto: SilkLab, Tufts University.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.