Tim Berners-Lee, de man die als de bedenker van het internet geldt, heeft dit weekeinde een plan gepresenteerd om te voorkomen dat zijn geesteskind verwordt tot een 'digitale dystopie'.

Internet is ooit bedacht om mensen samen te brengen en om kennis vrij beschikbaar te maken voor iedereen. Maar het gaat de verkeerde kant op, zegt Berners-Lee. 'Internet heeft de wereld beter gemaakt en de levens van miljarden mensen verrijkt, maar velen hebben nog altijd geen toegang tot internet of we betalen er een veel te hoge prijs voor.'

Daarom presenteerde Berners-Lee het Contract for the Web, een soort gedragscode waaraan meer dan tachtig organisaties, overheden, bedrijven en ngo's een bijdrage hebben geleverd. De bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen het contract onderschrijven, stellen de initiatiefnemers. Berner-Lees Web Foundation zette het contract afgelopen zaterdag online. 


Betere privacyberscherming

Regeringen die het contract ondertekenen, beloven daarmee dat ze ervoor zullen zorgen dat internet daadwerkelijk voor iedereen beschikbaar is, door de kosten van dataverkeer laag te houden, door zoveel mogelijk snelle breedbandverbindingen aan te leggen en door de jeugd te scholen in verantwoord internetgebruik. Daarnaast zullen ze met wetgeving de privacy van internetgebruikers garanderen en ieder individu het recht geven op inzage in de data die hem- of haarzelf betreffen. 

Ook bedrijven hebben een taak om de privacy beter te beschermen. Daarnaast moeten ze volgens het contract extra aandacht geven aan minderheidsgroepen. Ze moeten 'technologie ontwerpen die het beste in de mensen steunt en het slechtste moeilijker maakt', staat in de verklaring. 

Ook burgers kunnen het contract tekenen. Daarmee beloven ze creatieve en coöperatieve internetgebruikers te zijn, sterke gemeenschappen te vormen en zich netjes te gedragen. 


Digitale dystopie

In een toelichting wijzen de initiatiefnemers erop dat de helft van de wereldbevolking nog altijd geen toegang heeft tot internet. De andere helft profiteert er wel van, maar vaak tegen een hoge prijs: het internet is nu schadelijk voor onze privacy, voor de democratie, voor de volksgezondheid en voor de veiligheid, zeggen ze. 

In een interview met de Britse krant The Guardian gaf Berners-Lee een toelichting. 'Mensen die vrezen dat op internet veel slechte dingen plaatsvinden, krijgen steeds vaker gelijk', zegt hij. 'Als we het op z'n beloop laten, dan zal het helemaal mis gaan en belanden we in een digitale dystopie. Een tienjarenplan is niet genoeg, we moeten de zaken nú aanpakken.'
 

Foto: Web Foundation

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.