recensie

In het slotdeel van de Totaal-trilogie is eindelijk ruimte voor de reportages die Marcel van Roosmalen schreef voor De Ingenieur.


De teleurstelling was groot toen drie jaar geleden Totaal verscheen, met ‘de beste reportages’ van journalist Marcel van Roosmalen. Veel betere reportages dan die voor de rubriek 'Passie' in dit blad heeft Van Roosmalen zelden gemaakt; toch had slechts één ervan de achthonderd pagina’s dikke verzamelbundel gehaald.

Pas in het onlangs verschenen Totaal 3, gewijd aan de ‘vergeten reportages’, wordt die omissie ruimschoots goedgemaakt, met een gulle greep uit de stukken die Van Roosmalen tussen 2014 en 2020 schreef voor De Ingenieur.

Voor Passie gingen Van Roosmalen en fotograaf Elmer van der Marel maandelijks langs bij iemand met een uit de hand gelopen technische hobby. Door Van Roosmalens ogen leken het stuk voor stuk zonderlinge paradijsvogels.


Speelgoedhijskraantjes

Zoals de ‘Pandist’, die zwoer bij het originele model van de Fiat Panda, de ‘cockpitman’ met een zelfgebouwde vliegsimulator op zolder of de ‘hijskranenman' (foto boven), die een hijsbedrijf leidde en daarnaast Märklin-speelgoedhijskraantjes van voor de jaren vijftig verzamelde, restaureerde en nabouwde.

‘Het is altijd goed om naast het dagelijkse beroepsmatige werk ook nog een of meerdere hobby’s te hebben’, tekent Van Roosmalen op uit de mond van de verzamelaar. ‘Werk en hobby moeten dan wel verschillend zijn. In mijn geval ligt het echter dicht bij elkaar: hijskranen.’


Menselijk tekort

Op de redactie kregen we wel eens commentaar. Legde Van Roosmalen niet al te zeer de nadruk op het menselijk tekort, met de onschuldige hobbyisten als willoos slachtoffer?

Wat de critici niet wisten, is dat de hobbyisten in de rij stonden – ze bleven maar mailen en bellen en waren pas tevreden als ze Marcel en Elmer thuis hadden kunnen trakteren op koffie en een stroopwafel. 


Tekst: Pancras Dijk
Foto: Elmer van der Marel

 

Totaal 3. De vergeten reportages 
Marcel van Roosmalen | 800 Blz.
€ 29,99 | e-boek € 14,99

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.