Eureka

In het laatste stadium van een zwangerschap is het vaak gissen geblazen. ­Geven de krampen aan dat de baby op komst is? Of zijn het ‘slechts’ voorbereidende spiersamentrekkingen van de baarmoeder en laat het kindje nog even op zich wachten? Een sensor van het Belgisch-Amerikaanse bedrijfje Bloomlife biedt een helpende hand.

Dit kleine apparaatje, dat met een elektrodesticker onder de navel wordt geplakt, meet continu de samentrekkingen van de baarmoeder. Hoe vaak vinden die plaats? Hoe lang duurt dat? En hoeveel tijd zit ertussen?
 

Dreigende vroeggeboortes

De ­data gaan via bluetooth naar de smartphone en worden weergegeven in overzichtelijke ­grafiekjes en trendlijnen. Op die manier is onderscheid te maken tussen oefenweeën en echte weeën, die soms veel op elkaar lijken. Dit moet onder meer voorkomen dat vrouwen naar het ziekenhuis gaan terwijl er niets aan de hand is.
 


Het apparaatje zou daarnaast een middel zijn om dreigende vroeggeboortes op te sporen. Vaak merken vrouwen volgens Bloomlife weinig of niets van de samentrekkingen die daaraan voorafgaan. Door in zo’n geval bijtijds in te grijpen met medicijnen, zijn de weeën te remmen.
 

Onzichtbare patronen

Verder wil het bedrijf meer inzicht krijgen in de gezondheid van zwangere vrouwen. De gegevens hiervoor worden vergaard door de weeëntracker te verhuren voor 20 dollar per week. Uit de verzamelde gegevens moeten algoritmes patronen halen die nu niet of nauwelijks zichtbaar zijn. De tracker moet zo op termijn in een vroeg stadium kunnen signaleren of er iets misgaat.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.