De TU Delft heeft dit collegejaar boven verwachting veel nieuwe studenten verwelkomd. Door een onverwacht groot aantal inschrijvingen in september kreeg de TU Delft 12 % meer aanmeldingen. Dat is meer dan de gemiddelde landelijke stijging van 10 %.

Dat meldt universiteitsblad Delta aan de hand van nieuwe cijfers. De universiteit heeft nu, twee maanden na de start van het studentenjaar, de definitieve cijfers en ziet een aanzienlijke stijging. De TU verwelkomde dit jaar 5327 nieuwe studenten. De groei verschilt sterk tussen verschillende opleidingstypes: bacheloraanmeldingen stegen met 9 %, terwijl het aantal nieuwe masterstudenten met 20 % groeide. Doorstromers zitten niet in de cijfers verwerkt.

UPDATE: De TU Eindhoven heeft een groei van het aantal bachelorstudenten van 11,9 % ten opzichte van vorig jaar. Ook daar is de groei dus groter dan het gemiddelde. Vorig jaar leek de groei nog enigszins af te zwakken, maar inmiddels is het ook in Eindhoven weer een drukte van belang. De TU/e verwachtte op basis van het aantal vooraanmeldingen een groei van 10 %. Net als op de TU Delft bleek dat een te voorzichtige schatting. Op de Universiteit Twente steeg het aantal bachelors met 4 %. Bij de bètaopleidingen was de stijging veel sterker: 15 %. Het lijkt er dus op dat technische opleidingen op de TU's overal in de lift zitten en opnieuw harder groeien dan het gemiddelde.
 

Numerus fixus

De groei komt voor een deel van studies die weer populair worden nu de economie aantrekt. Zo groeiden de bacheloropleidingen Industrieel Ontwerpen en Bouwkunde, waarvoor de baankansen als slecht te boek stonden, met 30 respectievelijk 20 %. Als reactie op deze groei maakte de TU Delft ook bekend dat ze voor Bouwkunde vanaf volgend jaar een numerus fixus gaat instellen. Voor Industrieel Ontwerpen bestond dat al. Ook de Technische Universiteit Eindhoven worstelt met groeiende studentenaantallen, en stelt vanaf volgend jaar een bovengrens aan het aantal studenten op vier bacheloropleidingen.

Opvallend is dat de groei vooral bij de masters zit, maar de relatief lage groei van het aantal bachelorstudenten de grootste problemen oplevert. Een woordvoerder van de TU Delft vertelde eerder dat dit komt door het veranderende onderwijs. Niet alleen moeten er honderden mensen in een grote collegezaal passen, maar ook zijn er steeds meer kleinere lokalen nodig voor de werkcolleges waarin studenten opdrachten maken. De hoorcolleges kijkt de student steeds vaker thuis via een livestream, waarna hij of zij tijdens de werkcolleges om extra uitleg vraagt.
 

VSNU

De precieze situatie op andere universiteiten is vooralsnog onbekend. Universiteitenorganisatie VSNU meldt dat het totaal aantal aanmeldingen op Nederlandse universiteiten met 10 % stijgt. Hoe de situatie op andere universiteiten zit is vooralsnog niet bekend. VSNU maakt pas begin volgend jaar een gedetailleerd rapport.

Beeld: Gebouw van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Inmiddels is het er niet meer zo leeg. Credit: Henriette

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.