Eureka

Een team van artsen aan de Massachusetts Institute of Technology ontwikkelde een pop-upoperatiekamer om ter plaatse te kunnen opereren. De SurgiBox redde in Oekraïne al tientallen levens.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Jaarlijks overlijden achttien miljoen mensen aan aandoeningen die met een operatie hadden kunnen worden voorkomen. Vaak was in die gevallen geen steriele operatiekamer binnen handbereik. Wat als die operatiekamer ook naar de patiënt toe kan komen, dacht Harvard-geneeskundestudent Debbie Teodorescu.

Dat resulteerde in SurgiBox, een spinoff van het ­Massa­chusetts Institute of Technology (MIT).


Steriel

De inspiratie kwam van de kasten waarin wetenschappelijke experimenten steriel kunnen worden uitgevoerd dankzij een paar handschoenen dat naar binnensteekt. 



Ok als tent

SurgiBox werkt via een vergelijkbaar principe. In plaats van aluminium en acrylglas bestaat de pop-upoperatiekamer uit plasticfolie dat aan vier stokken is bevestigd. Een elektrische luchtpomp met HEPA-filter blaast het plasticfolie op tot een soort tent.

De arts plaatst de tent over het te opereren lichaamsdeel en kan via twee handschoenen in het plastic de operatie uitvoeren. Het hele systeem kan binnen een paar minuten worden opgezet en past in een rugzak.


Oekraïne

Vijftig SurgiBoxen zijn al gedoneerd aan Oekraïne, waar er volgens de woordvoerder van MIT al 31 levens mee zijn gered. Ook buiten oorlogsgebieden en humanitaire rampen ziet SurgiBox toepassingen voor de draagbare operatiekamer.

‘De kosten van een operatiekamer inclusief het voorbereiden en schoonmaken zijn ontzettend hoog’, vertelt Teodorescu, oprichter van SurgiBox. ‘Terwijl sommige operaties ook aan het bed van een patiënt kunnen worden uitgevoerd.’


Duurzaam alternatief

Dat zou ook een duurzamer alternatief kunnen zijn: enkel een kleine ruimte steriel maken, bespaart een hoop afval in de operatiemaker en de kleding van artsen. Alleen het plastic­folie van de operatiekamer wordt na gebruik weggegooid.

Teodorescu: ‘Omdat medisch afval nog altijd wordt verbrand of op de vuilstort beland, hebben we ervoor gezorgd dat het plastic niet giftig is en na verloop van tijd afbreekt.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Surgibox

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.