Na jaren van bloedvergieten telt Sierra Leone nog talloze geweldslachtoffers. Velen zouden geholpen zijn met een prothese, maar slechts weinigen hebben daar toegang toe. Een Twentse studente en een arts in opleiding zijn een crowdfunding gestart om ter plaatse een 3D-printlab op te zetten.
Met steun van de opleiding technische geneeskunde aan de Universiteit Twente en het 3D-lab in het Radboudumc willen UT-student Technische Geneeskunde Merel van der Stelt en chirurg in opleiding Lars Brouwers van het Elizabeth Tweesteden ziekenhuis (ETZ) in Brabant een 3D-printlab realiseren in het Masanga-ziekenhuis in Centraal-Sierra Leone.
‘Met 3D-printers kun je relatief makkelijk protheses, braces of spalken maken’, zegt Van der Stelt, die tien weken onderzoek deed in het ziekenhuis.
6000 euro
De werkwijze is relatief eenvoudig. Eerst wordt de stomp gescand, dan de goede hand of arm. Op basis van die laatste wordt dan een 3D-model gemaakt dat precies op de stomp past en dat wordt vervolgens geprint. Een lokale werknemer kan de prothese vervolgens zo nodig nog aanpassen aan de wensen van de patiënt.
Voor de patiënt, die zich soms schaamt voor de verminking, maakt de prothese een wereld van verschil, merkte Van der Stelt. Reden om het project uit te breiden. Voor 6000 euro is al een 3D-lab in te richten en kunnen patiënten aan een betaalbare prothese worden geholpen.
Betere kansen
Om het 3D-printlab van de grond te krijgen, zijn Van der Stelt en Brouwers samen met het Nederlands Albert Schweitzer Fonds een crowdfundingscampagne opgezet. Voor 9 oktober hopen de initiatiefnemers het bedrag van 6000 euro te hebben binnengehaald. Na een dag staat de teller al op bijna 1800 euro.
'We zijn zeer gemotiveerd om dit project verder vorm te geven en kunnen niet wachten tot we aan de slag gaan', zegt Merel. 'Zo krijgen patiënten in lage inkomenslanden met weinig middelen betere kansen op een goede toekomst en voorkomen we dat ze in moeilijke omstandigheden moeten leven of zelfs worden uitgesloten door hun handicap.
Foto's: 3DSierraLeone.com
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.