Op de laatste augustusdag van 1847 richtten drie ingenieurs onder prinselijke bescherming een ingenieursinstituut op. Het mogelijk maken van veranderingen: dat is de aard van het ingenieurswerk en van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Op 10 september viert het KIVI zijn 175-jarig bestaan met een groot festival waar iedereen welkom is.


Het Engineering Continuous Transition Festival is nadrukkelijk niet alleen bedoeld voor leden, maar voor alle geïnteressseerden in techniek. Ook voor kinderen en jongeren is er meer dan genoeg te beleven.
 

Programma
Topsprekers, breakoutsessies met experts, workshops, lezingen, spelletjes, presentaties, robots, een signeersessie: het programma van het Engineering Continuous Transition-festival in het Congrescentrum van de TU Delft is overvol. Aanmelden kan hier en is gratis voor KIVI-leden en studenten: Niet-leden betalen 25,- euro. 

 
Transitie naar duurzaam

De kiem voor het festival werd al meer dan een jaar gelegd. KIVI stond toen aan de vooravond van zijn 35ste lustrum en dat moest worden gevierd. De voorgaande twee jaar hadden als gevolg van de coronapandemie maar weinig KIVI-activiteiten doorgang kunnen vinden. Zo moest twee jaar op rij het jaarcongres, normaal gesproken het hoogtepunt van het KIVI-jaar, worden geschrapt.

Ingenieurs staan voor transitie, van het oude naar het nieuwe

Reden te meer, vonden de initiatiefnemers, om in dit lustrumjaar groots uit te pakken. ‘We zaten bij elkaar en zochten naar een thema’, vertelt Folkert Bloembergen, voorzitter van de lustrumcommissie. ‘Wat is nu door al die jaren heen de rode draad van wat wij als ingenieurs doen, vroegen we ons af.’

Het antwoord kwam snel. ‘Als we érgens mee bezig zijn, dan is het wel met verandering. We staan voor transitie, van het oude naar het nieuwe. Vaak engineeren wij als ingenieurs die verandering zelf, maar tegelijkertijd moeten we ook altijd weer reageren op transities in de samenleving. Ook nu maken we een transitie door, naar een duurzamere manier van leven. We staan er middenin en tegelijkertijd geven we er vorm aan.’


Belang van ingenieurs voor de toekomst

Daarmee was het thema van het lustrumjaar gevonden: Engineering Continuous Transition. ‘Het is onze missie om met dit lustrum de ingenieur voor een groot publiek duidelijk op de kaart te zetten’, stelt Bloem­bergen.

‘We willen laten zien wat er door ingenieurs wordt gemaakt en licht laten schijnen op het belang van onze ingenieurs voor de toekomst van Nederland.’


Energietransitie uitgelicht

Het Engineering Continous Transition Festival vormt het slotstuk van het lustrumjaar. In verschillende college­zalen worden in zowel de ochtend als de middag ­lezingen gegeven en is er ruimte voor gesprek. ‘De meest ver­reikende transitie op dit moment vindt plaats in de energiesector’, zegt Bloembergen.

In de grootste zaal, het Auditorium, worden daarom gedurende de dag allerlei lezingen gehouden rond dat thema. De sprekers komen van universiteiten, grote bedrijven en kennis­organisaties. Daarnaast is er aandacht voor onder meer mobiliteit, digital, industrie, kunstmatige intelligentie, bouw, robotica en offshore. 

‘Wat zijn de grootste opgaven waar we als samenleving momenteel voor staan en hoe kunnen wij als ingenieurs helpen daar de benodigde verandering in teweeg te brengen?’ De verschillende thema’s sluiten daarnaast mooi aan bij de verschillende afdelingen en vakgroepen van KIVI, zegt Bloembergen. 
 

Signeersessie
Op het festival kunt u bovendien toekomstchroniqueur Fanta Voogd ontmoeten, bekend van zijn vaste rubriek Voorwaarts in De Ingenieur. Tussen 12.30 en 13.30 uur signeert hij zijn boek Futurama op de stand van De Ingenieur.


Feestjes vieren we samen

Anders dan voorgaande jaarcongressen is het festival niet alleen voor KIVI-leden bedoeld. ‘De insteek is om aan een zo breed mogelijk publiek te laten zien waarmee ingenieurs zich bezighouden.’

Bij het vaststellen van het programma was toegankelijkheid een belangrijk uitgangspunt. ‘We hopen dat ingenieurs hun ouders, vrienden en zeker ook hun kinderen meenemen’, zegt Bloembergen. ‘Scholieren, studenten, ingenieurs, liefhebbers: iedereen die is geïnteresserd in techniek zal hier een leuke dag beleven.’

Aanmelden kan hier. De dag online volgen is niet mogelijk. ‘Het is geen symposium, maar een festival’, zegt Bloembergen. ‘Feestjes vieren we samen.’  


Beeld: Depositphotos
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.