Amerikaanse onderzoekers hebben de zoveelste veelbelovende toepassing gevonden van het wondermateriaal grafeen: het lijkt te helpen tegen muggensteken.

Muggensteken zijn behalve hinderlijk ook de voornaamste bron van malaria en diverse andere ziekten. Nu gebruiken mensen met name chemische middelen (DEET) om muggen op afstand te houden. Je kunt die op je huid smeren of sprayen, of je klamboe ermee impregneren.

Onderzoekers van het Brown University Superfund Research Center in de Amerikaanse staat Rhode Island hebben nu ontdekt dat ook grafeen helpt om muggen op afstand te houden. Een droog laagje van het in 2004 ontdekte, flinterdunne materiaal op de huid is voldoende. Ze publiceerden hun bevindingen maandag in het wetenschappelijke blad Proceedings of the National Academy of Sciences.


Mechanische barrière 

Muggen voelen de nabijheid van mensenzweet- en huid, maar grafeen blijkt dat superzintuig te verstoren. Ze landen veel minder vaak op droge, met grafeen ingesmeerde huid dan op onbehandelde huid, wijzen testjes uit: het laagje vorkomt dat de muggen ons kunnen ruiken, schrijven de onderzoekers.  

 Is de grafeen op de huid nog nat, dan landen de muggen er wel op, maar het grafeen vormt dan een beschermlaagje waar de muggen niet doorheen kunnen bijten. 

'We veronderstelden dat het grafeenfilmpje een mechanische barrière zou vormen voor de muggen', zegt onderzoeker Robert Hurt in een persbericht. 'Maar gaandeweg, terwijl we hun gedrag observeerden, bleek dat ze alle interesse in het bijten überhaupt verloren.'

De bevindingen kunnen leiden tot nieuwe beschermingsmethoden tegen muggen, zegt Heather Henry van de Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), 'maar dan zonder de schade voor mens en milieu van de chemische afweermethoden'.


Wondermiddel

Grafeen, dat bestaat uit een enkel laagje koolstofatomen, geldt al jaren als een wondermiddel waaraan tal van bijzondere eigenschappen worden toegeschreven. Het is onzichtbaar voor het menselijk oog, ondoordringbaar, sterker dan diamant, harder dan staal en beter geleidend dan koper. Toch is het aantal praktische toepassingen tot nu toe beperkt gebleven, mede omdat de productie lastig blijkt.  

Hunt ontwikkelde zeven jaar geleden al met grafeen behandelde kleding voor werknemers in gevaarlijke chemische industrieën. Mogelijk zal ook de muggenwerende grafeenspray in eerste instantie vooral voor het impregneren van lichte textielvezels woerden gebruikt.

Voor het in sprayvorm bij de drogist komt te liggen, zal het productieproces eerst moeten wordem verbeterd en de kostprijs flink omlaag moeten. Onduidleijk is nog of je dan je hele lichaam ermee moet volspuiten, of dat kleine beetjes voldoen om de muggen uit de buurt te houden. 


Foto: Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.