Blankesteijns Beeldbuis

Kan kunstmatige intelligentie (AI) de mensheid aan zich onderwerpen? De ene video benadrukt hoeveel grenzen AI al heeft overschreden, de ander spreekt smalend van 'een idee dat slimme mensen verorbert'.

Is kunstmatige intelligentie wel of niet een risico voor het voortbestaan van de mensheid zoals we die nu kennen? Onlangs kwam het World Economic Forum met een discussiestuk (lees: 'Kunstmatige intelligentie risico voor de mensheid') dat zowel goede als kwade kansen hoog inschatte. Twee recente video's leveren nuttige stof voor deze discussie.

'Artificial Intelligence' van het YouTube-kanaal Lemmino zoekt het evenwicht. Deze korte documentaire geeft een mooie opsomming van verworvenheden van intelligente systemen, zoals schaken, het bordspel Go, het componeren van muziek en het genereren van spraak. Waarom zouden er grenzen zijn die níet overschreden kunnen worden? De video eindigt met de zorgen van coryfeeën als Stephen Hawking en Elon Musk, zonder die overigens te analyseren.


Het IQ van AI is nul

Dat laatste doet de Pools-Amerikaanse ondernemer Maciej Cegłowski wel in een lezing die hij kort geleden in Zagreb gaf. Het is een vermakelijk betoog om twee redenen: ten eerste is het goed onderbouwd, ten tweede legt de spreker een verfrissende minachting aan de dag voor de grote namen die waarschuwende woorden spreken over het onderwerp. Zijn analyse bestaat er onder andere uit dat hij een zestal vooronderstellingen identificeert die (tenminste) allemaal correct moeten zijn, wil de vrees van Hawking c.s. kans maken bewaarheid te worden.

Ceglowski constateert verder dat we de prestaties van kunstmatige intelligentie niet moeten overschatten. Een kenmerkend fragment:

'What I find particularly suspect is the idea that "intelligence" is like CPU speed, in that any sufficiently smart entity can emulate less intelligent beings (like its human creators) no matter how different their mental architecture.'

Soortgelijke ideeën werden recentelijk bij BNR Nieuwsradio geventileerd door de jonge Nederlandse AI-ondernemer Tijmen Blankevoort, samengevat in de oneliner 'Het IQ van AI is nul'.

Wie de drie kwartier van Ceglowski's lezing teveel van het goede vindt, kan kiezen voor de tekstversie. Dat consumeert sneller. Je mist dan wel zijn fijne ironische spreektrant.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.