Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gebruiken wifi om te meten hoe iemand loopt in zijn woning. Dit is een goedkope en nauwkeurige manier om de bewegingen van mensen op afstand te observeren. De techniek kan bijvoorbeeld helpen bij het volgen van mensen tijdens hun revalidatietraject.

Het MIT ontwikkelde een apparaatje dat niet veel groter is dan een schilderijtje, en daardoor onopvallend aan de muur kan hangen. Ze noemen het de WiGait (vrij vertaald: de 'WifiWandel'). Binnenin zit een zendertje dat radiostraling uitzendt en de reflecties ervan opvangt. Met deze 'echolocatie' kan het apparaat een vrij nauwkeurig beeld vormen van de omgeving, en dus ook van de mensen die door het huis lopen.

Emoties

Volgens de onderzoekers is het apparaat nauwkeurig genoeg om de lichaamshouding tijdens het lopen op te vangen, de loopsnelheid en de grootte van de stappen. Ze claimen zelfs dat bepaalde emoties zijn af te leiden uit de weerkaatste radiostraling, door de lichaamshouding goed te bekijken. Het apparaat doet dit alles onopvallend en maakt zo minder inbreuk op iemands privacy dan een camera. Daarmee lijkt het een goede optie voor de 'thuismonitoring' van patiënten of anderen die dat nodig hebben.

 


Dat kunnen bijvoorbeeld ouderen zijn die thuis blijven wonen. Om te controleren of ze nog steeds mobiel genoeg zijn, kan het kastje bijvoorbeeld in de gaten houden hoe vaak iemand loopt, of hoe groot de stappen zijn. Dat laatste is een indicator van algemene fitheid en kan dus gebruikt worden als een soort waarschuwing: neemt iemand kleinere stappen dan normaal, of gaat dat langzamer, dan moet hij of zij misschien eens naar de dokter of fysiotherapeut.
 

Op afstand

Hoewel er al technieken bestonden om met wifi-achtige signalen beelden op te vangen, integreerden onderzoekers die tot nu toe niet op deze manier. Het kastje van de MIT-onderzoekers biedt uitkomst in een wereld waarin ouderen langer thuis moeten wonen en zorg zoveel mogelijk op afstand moet gebeuren. Er is dus behoefte aan een manier om in een vroeg stadium een mogelijke ziekte of blessure te herkennen. Een camera ophangen is echter te duur en te invasief, en andere technieken zoals wearables zijn vaak niet nauwkeurig genoeg. De WiGait levert een oplossing voor al die problemen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.