recensie

Nergens in Nederland is de menselijke impact groter dan in de haven van Rotterdam. Toch blijkt tussen de olieraffinaderijen, container­terminals en waterwegen de natuur op te leven. Dat toont de documentaire Wild Port of Europe, die vanaf vandaag overal in het land te zien is. 
 

Met hun immense afmetingen tarten de Sleipnir en Thialf de verbeelding. Beide Heerema-kraanschepen zijn meer dan twee­honderd meter lang en bijna honderd meter breed. In Wild Port of Europe spelen de kolossen echter slechts een figuranten­rolletje: wie goed oplet, kan ze in de verte zien liggen. De hoofdrollen in de documentaire, volledig opgenomen in en rond de Rotterdamse haven, zijn weggelegd voor een wandel­gekke egel, kijvende mantelmeeuwen, bijdehante Chinese wolhandkrabben en meer van zulk klein wild.

De volledig door mensenhand ingerichte havenomgeving en alle menselijke bedrijvigheid vormen in de film het kader waarbinnen zich unieke natuur blijkt te hebben ontwikkeld. Hoewel, uniek... Het bijzondere is misschien wel dat het juist om doodgewone natuur gaat, die er in weerwil van die dwingende menselijke aanwezigheid blijkt te gedijen.



Natuur in de haven van Rotterdam

Cineasten Willem Berents en Melanie Kutzke laten de mens zelf anderhalf uur lang nagenoeg volledig buiten beeld. Zo versterken ze het contrast tussen de industriële processen en de schuchtere of juist brutale diersoorten die een leven voor zichzelf en hun jonkies proberen veilig te stellen.

Tot de mooiste scènes behoort die waarin een bunzing in een metaalbewerkings­fabriek belandt. Met grote ogen bekijkt het roofdier hoe staalplaten worden gebogen en gelast.

Deze scène is slechts een van de vele knappe staaltjes montage waarmee de makers de kijker in staat stellen om zelf het verhaal in te vullen. Verteller Sacha de Boer, fotograaf en voormalig nieuwslezer, beheerst gelukkig ook de kunst van het zwijgen.

Voorheen was de natuur vaak de verliezer zodra de mens op het toneel verscheen. Dat dit niet per se zo hoeft te zijn, laat Wild Port of Europe zien. De haven van Rotterdam geldt als het hart van de Nederlandse productie- en transporteconomie. Als de natuur het daar redt, moet het elders toch ook wel goed kunnen komen?
 

Wild Port of Europe
87 min. | vanaf 17 oktober in de bioscoop

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.