Eureka

Een maaltijd per drone laten bezorgen? De Zweedse dronefabrikant Aerit had grootse plannen, maar moest uiteindelijk faillissement aanvragen.


In de eilandrijke gemeente Värmdö ten oosten van Stockholm zou het vanaf mei mogelijk worden om een afhaalmaaltijd per drone te laten bezorgen. De Zweedse dronefabrikant Aerit had daarvoor de drone Nimbi ontwikkeld.

Met een volle batterij en met het maximale laadgewicht van vier kilogram kan de drone zo’n twaalf kilometer vliegen, met een extra buffer voor onvoorziene omstandigheden. 

Al in 2021 demonstreerde Aerit de eerste succesvolle maaltijdbezorging per drone op een Zweeds eiland, dit voorjaar maakte het bedrijf bekend genoeg investeerders te hebben aangetrokken om de eerste klant te kunnen helpen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.



Maaltijdbezorger

Die klant was maaltijdbezorgservice Foodora: klanten in de eilandrijke gemeente Värmdö zouden er vanaf eind mei een bezorgoptie bij krijgen in de app, mits hun adres geschikt is voor dronebezorging. Een tuin, patio of oprit is een mogelijkheid, maar voordeuren, balkons of ramen zijn dat nog niet. 

Voor de vlucht, zo was het idee, wordt de bestelling in een geïsoleerde verpakking in de drone geladen, om de inhoud bij alle weersomstandigheden op temperatuur te houden. De drone navigeert zelfstandig naar de plek van bestemming, al wordt deze nog nauwkeurig gemonitord door een medewerker van Aerit die elk moment kan ingrijpen.


5G-netwerk

Die connectie wordt mogelijk gemaakt door het 5G-netwerk en Internet of Things-technologie van telecomprovider Tele2, de andere partner van de samenwerking.

Bij aankomst laat de drone de bestelling vanaf tien à vijftien meter hoogte aan een draad zakken, waarna de ontvanger het pakketje loskoppelt. Zo kan op de Zweedse eilanden de reistijd van een autorit van dertig minuten worden verkort tot een vlucht van zeven minuten.

Daarnaast heeft Aerit ook al al plannen klaarliggen om de drone eind 2025 op te schalen voor gebruik elders in Europa. Om dat mogelijk te maken is het volledig autonoom maken van zowel de drone als de grondoperaties de volgende stap.


Faillissement

Maar eind mei nam het verhaal ineens een andere wending: Aerit vroeg faillissement aan. het bedrijf bleek er toch onvoldoende in geslaagd om voldoende geldschieters aan zich te binden. Voor de technologie wordt een koper gezocht.
 

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Aerit

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.