December is de maand van het terugblikken. Ook De Ingenieur sluit het jaar traditiegetrouw af met een jaaroverzicht, maar dan een waarin wordt vooruitgekeken. Tijd dus om onze glazen bol af te stoffen. Welke technologische doorbraken maken we in 2024 mee? Zo hopen we een glimp op de toekomst te bieden, dankzij het innovatieve ingenieurswerk van nu.

'Optoppen' lenigt woningtekort

De woningbouw vormt een grote maatschappelijke opgave. Het 'optoppen' van woonblokken kan zo honderdduizend extra woningen opleveren.

Optoppen
Verder lezen

Gigakraan is volledig elektrisch

Terwijl de Noordzee verandert in een productie­gebied voor windenergie, moeten aan­nemers de uitstoot van de bouw van turbines kunnen reduceren. Elektrificatie kan helpen.

elektrische hijskraan
Verder lezen

Lang leve de kademuur

De kademuren in de oude binnensteden zijn grotendeels aan het einde van hun levensduur. De Kade-Fundovatie van Iv-Infra kan de levensduur met tientallen jaren verlengen.

kademuur
Verder lezen

Robot voor een buisje bloed

Een bloedprikrobot ontlast niet alleen de zorgwerknemer, maar verbetert ook de kwaliteit van de zorg. Het Utrechtse bedrijf Vitestro hoopt er in 2024 een op de markt te brengen.

Prikrobot
Verder lezen

Batterij op wielen

Van stroom uit zonne- of windkracht is er soms te veel en soms te weinig. Elektrische auto’s die stroom kunnen terugleveren, balanceren het netwerk.

Verder lezen

Mestlucht als brandstof

De uitstoot van ammoniak in de veeteeltsector is te hoog. Antea Group en milieutechnisch bedrijf HMVT bedachten een manier om er brandstof van te maken.

Ammonia-Q stikstof
Verder lezen

Vrachtschip met moderne zeilen

In 2040 moet de scheepvaart in Europa de CO2-uitstoot met 70 procent hebben teruggebracht. Met windhulpvoortstuwing besparen vrachtschepen op de brandstof.

modern zeilschip
Verder lezen

Betaalbare woningen uit de fabriek

Er zijn zóveel nieuwe woningen nodig, dat een fabrieksmatige aanpak onmisbaar is. Met een enorme woningfabriek in Heerenveen brengt Van Wijnen die als eerste in de praktijk.

woonfabriek
Verder lezen

Hoogwaardige olie uit oud plastic

In plaats van het te verbranden is plastic afval ook chemisch uit elkaar te halen met pyrolyse. Shell bouwt een fabriek om de olie die daarbij ontstaat, te zuiveren.

Verder lezen

Rioolwater levert nuttige warmte

Bij de rioolwaterzuivering van Utrecht haalt Eneco binnenkort warmte uit het gereinigde rioolwater. Die energie gaat terug naar de huizen via het bestaande warmtenet.

Verder lezen

Drones op turbine-inspectie

Binnenkort staan er zoveel windturbines dat inspectie door mensen niet langer haalbaar is. Dronekoppels nemen dat werk over.

Verder lezen