In de Tweede Kamer zitten weinig mensen met een bèta-achtergrond, laat staan ingenieurs. Gaat dat dit jaar veranderen? De Ingenieur ging op zoek naar de bèta's op de kandidatenlijsten en vond er negen.

VVD: Kelly Regterschot

De grote vraagstukken van het moment zijn allemaal vervlochten met ruimtelijke ordening, meent Kelly Regterschot van de VVD. Een reden waarom juist nu deze portefeuille zo interessant is en waarom een goede expertise op dit onderwerp nodig is.

Verder lezen

PvdA: Joris Thijssen

Hij was jarenlang directeur van Greenpeace en stopte met die baan om plaats te nemen op de kandidatenlijst voor de Partij van de Arbeid. Joris Thijssen vertegenwoordigt het groene geluid van de partij.

Verder lezen

ChristenUnie: Eppo Bruins

Ooit studeerde hij natuurkunde, maar inmiddels zit hij vijf jaar in de Tweede Kamer. Eppo Bruins van de ChristenUnie gaat voor een nieuwe termijn. Voor de energietransitie zijn dringen meer vakmensen nodig, vindt hij.

Verder lezen

D66: Paul van Meenen

Met acht jaar in de Tweede Kamer brengt Paul van Meenen van D66 een schat aan ervaring met zich mee. Zijn focus ligt op onderwijs.

Verder lezen

FvD: Wybren van Haga

Voormalig lid van de VVD Wybren van Haga zit nu voor Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. Hij staat weer op de lijst.

Verder lezen

50PLUS: Ellen Verkoelen

Ellen Verkoelen van 50PLUS studeerde af op een robotarm voor het automatiseren van een labora-torium. Maar haar ervaring in de techniek is breder.

Verder lezen

GroenLinks: Niels van den Berge

Met een vader die in de landbouwsector werkte en een studie in Wageningen, lijkt Niels van den Berge een uitgelezen Kamerlid voor GroenLinks te kunnen worden. 'Misschien moet Nederland niet langer de slager van de wereld willen zijn.'

Verder lezen

SP: Mahir Alkaya

Mahir Alkaya richtte zich als SP'er eerst op digitalisering en technische ontwikkelingen, en tegenwoordig zet hij zijn tanden ook in economie en financiën. ‘Onderwerpen als digitaal betalingsverkeer vragen om technische kennis.’

Verder lezen

CDA: Derk Boswijk

Alle grote thema’s hebben een technisch tintje, vindt CDA'er Derk Boswijk. Neem de maakindustrie: ‘Zonder praktisch opgeleide mensen is het onmogelijk de woningnood op te lossen en de energietransitie te bewerkstelligen.’

Verder lezen