Een nieuwe app identificeert muggen aan de hand van het geluid dat ze maken. De makers van de app hopen hiermee een kaart te kunnen maken met de locaties van de gevaarlijkste muggen. Dan is het wel belangrijk dat burgers meehelpen met het onderzoek. 

De onderzoekers bouwden een database met het geluid van 20 verschillende muggensoorten. Met ruim duizend uur aan geluid trainden ze een zelflerend algoritme om elke zoem aan een bepaalde soort te koppelen. Afhankelijk van de soort flappert een mug namelijk sneller of minder snel met haar vleugels, en elke soort heeft een unieke frequentie.

 

De app neemt het geluid op en analyseert de frequentie van het gezoem. Beeld: Kurt Hickman

 

De app zet je op je telefoon en zodra een mug langsvliegt zet je de app aan. Een geluidsopname van een paar seconden is genoeg om de mug te identificeren. De onderzoekers hopen dat mensen massaal gezoem gaan opnemen, om zo een beeld te krijgen van welke muggen in welke gebieden voorkomen. 

Die informatie kunnen ze vervolgens gebruiken om een kaart te maken waarmee duidelijk wordt welke muggen waar leven. Dat is dan weer belangrijk om de verspreiding van ziektes via muggen te verminderen. Malaria, geelkoorts, dengue en het Nijlvirus worden allemaal overgebracht via de prik van een mug, en de ziektes zorgen voor duizenden doden per jaar. Als je weet welke virusverspreidende mug waar voorkomt, wordt het makkelijker om die te bestrijden. 

 

 

Madagascar

Dat betekent wel dat burgers massaal aan de slag moeten met de app. Een eerste experiment op Madagascar lijkt veelbelovend: de tien lokale vrijwilligers hadden nauwelijks training nodig en leverden in een dag al drie uur aan geluidsopnamen. Bovendien is de app zo gebouwd dat hij ook op stokoude telefoons werkt: zelfs een klaptelefoon uit 2006 kan muggengeluid opnemen en identificeren. 

Of de app uiteindelijk ook grootschalig zal aanslaan in gebieden waar muggen ziektes overbrengen, moet de toekomst leren. De onderzoekers van Stanford University hebben in ieder geval hun best gedaan om het de muggen-indentificatie zo laagdrempelig mogelijk te maken voor de burgerwetenschappers in de dop.

Openingsbeeld: Jim Gathany

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.