Een Frans bedrijf ontwikkelt een gel met bacteriën die voor langere tijd licht kunnen geven. Het denkt de vinding te kunnen toepassen bij het verlichten van winkeletalages, gebouwgevels en verkeersborden. Als dit wilde plan lukt, wordt decoratieve verlichting straks een stuk energiezuiniger.


Het Franse startupbedrijf Glowee, gevestigd in Parijs, heeft net zijn eerste product op de markt gezet: elementen die drie dagen lang licht geven. Het licht doet wat denken aan de wijzers van ouderwetse horloges: het geeft een zachte, groenblauwe gloed die de aandacht trekt, maar niet intens genoeg is om ruimtes mee te verlichten. Bijzonder is dan ook niet de kwaliteit van het licht, maar de oorsprong. De elementen zijn namelijk gemaakt met bacteriën.


Inktvis

De bacterie die het bedrijf gebruikt, de Aliivibrio fischeri, geeft een bepaalde inktvis (Hawaiian Bobtail Squid, een piepklein beestje) een groenblauwe gloed, een verschijnsel dat bioluminescentie heet. Overigens is het niet voor het eerst dat een inktvis wetenschappers inspiratie geeft; er zijn tal van inktvis-imitaties die de interessante eigenschappen van de dieren gebruiken.

Om de biolumiscentie praktisch bruikbaar te maken moet een kolonie van deze bacteriën langere tijd in leven blijven. Het lukte de mensen van Glowee de bacteriën te conserveren door ze in een gel te stoppen die voedingsstoffen bevat. Na wat proberen en sleutelen aan de samenstelling van de gel, bleven de microorganismen drie dagen in leven.


Lastig

Dat geeft ook direct het zwakke punt van de techniek aan: na die paar dagen moeten er nieuwe voedingsstoffen bij en moeten de afvalstoffen worden afgevoerd. Het lijkt lastig om daar een rendabele procedure voor te verzinnen. Toch hebben de Fransen goede hoop: ze denken volgend jaar al een gel op de markt te kunnen brengen die een maand lang licht geeft. Als dat lukt, opent zich een behoorlijk grote markt. Het bedrijf denkt aan winkels en verkeersborden, maar ook aan de gevels van gebouwen en parken.


 

Illustraties en video: Glowee.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.