Eureka

Voor wildkampeerders, zeezeilers of survivallers kan stroomvoorziening van levensbelang zijn. Bijvoorbeeld om hulpdiensten te bellen of om licht te maken. Dit kan op talloze manieren, via een powerbank, pv-panelen, mini-windturbine of mini-waterturbine. Maar wat doe je als je powerbank leeg is en er geen zon, wind of stromend water is? Dan pak je de Power Cube van het Australische bedrijf HydraCell, zolang je tenminste zout water voorhanden hebt.

De HydraCell Power Cube is een compacte brandstofcel die wordt geactiveerd door er zout water in te gieten. Binnenin zitten plaatjes van magnesium. Door de chemische reactie tussen magnesium en zuurstof – met de zoutoplossing als elektrolyt – komen elektronen vrij die naar de koolstofkathode gaan. Via een usb-aansluiting kunnen vervolgens apparaten zoals mobieltjes worden opgeladen.

25 jaar stand-by

In tegenstelling tot een batterij loopt de HydraCell Power Cube niet langzaam leeg. Je kunt het apparaat minimaal 25 jaar lang stand-by laten staan en op elk moment activeren met zout water. Bij gebruik moet je wel regelmatig de magnesium plaatjes vervangen. Helaas werkt zeewater niet, aangezien het zoutgehalte te laag is, maar het kan wel als basis dienen. De Power Cube heeft water nodig met een zoutgehalte van 7,5 procent.



Een setje magnesiumplaatjes levert voldoende elektriciteit om tot maximaal tien keer een mobieltje op te laden. Of voor vijftig uur fel of honderd uur zwak licht via een ledlamp­. Een voordeel van de Power Cube boven batterijen is dat de brandstofcel geen zeldzame metalen bevat en geen chemisch afval oplevert.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: HydraCell

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.