EUREKA

Met de compacte MiniBrew kan iedereen thuis bier brouwen. Het brouwproces is aan te sturen en te volgen via een app.

Thuis bier brouwen is echt iets voor gepassioneerde hobbyisten. Het proces is bewerkelijk en kan een zeer gevarieerd resultaat opleveren. Ondernemers Olivier van Oord en Bart van de Kooij willen daar verandering in brengen met de MiniBrew. Met dit compacte apparaat kan iedereen gewoon op het aanrecht in de keuken op een gecontroleerde manier zijn eigen bier brouwen.

‘Bart en ik wilden altijd al zelf bier brouwen’, vertelt Van Oord, creative director van MiniBrew. ‘We zijn ooit begonnen met een zelfstartkit, maar het brouwproces was complex en tijdrovend – om over de smaak van het bier nog maar te zwijgen. Veertien maanden geleden bouwden wij ons eerste eigen prototype. Ons uitgangspunt was dat we een bierbrouwproces wilden genereren waarmee we  herhaaldelijk uit een batch mout dezelfde hoeveelheid vergistbare en onvergistbare suikers kunnen halen.’

Tijdens de afronding van het tweede prototype wisten de twee ondernemers het bedrijf IXL Netherlands binnen te halen als angel investor. Inmiddels is het vierde prototype klaar, dat meteen als  aantrekkelijk product is vormgegeven door ontwerpbureau VanderVeer.

‘In tegenstelling tot bij de bestaande zelfbrouwinstallaties hebben wij in de compacte MiniBrew het hele proces van brouwen, koelen en vergisten geautomatiseerd. De MiniBrew wordt aangestuurd door slimme sensortechnologie. Per brouwsessie worden gemiddeld twintigduizend datapoints opgeslagen. Hierdoor wordt van elk recept dat je brouwt een uniek profiel gegenereerd, waardoor het later is te herhalen’, aldus Van Oord.

‘Wij willen met de MiniBrew de doelgroep aanspreken die nog nooit zelf bier heeft gebrouwen, maar dat wel graag wil doen met de gemakken van vandaag de dag. Uniek aan de MiniBrew is dat je maar vijf minuten aan handelingen hoeft uit te voeren om het brouwproces te starten. Na 3,5 uur is het bier gekoeld en start de vergisting.’

Vijf liter

De MiniBrew heeft een capaciteit van 5 l bier. Hoe lang het totale brouwproces duurt, is afhankelijk van het soort bier. Wit bier is met ongeveer een week fermentatietijd het snelste klaar en donker
stout bier duurt met drie tot vier weken het langste.

‘De MiniBrew is voorzien van een wifi-module die communiceert met een speciaal ontwikkelde app. Daarmee kunnen mensen hun eigen bierstijl ontdekken aan de hand van de vier parameters kleur, alcoholpercentage, bitterheid en zoetheid. Voor de kleurindexering hebben we een index gemaakt van zo’n 70 % van alle bierstijlen ter wereld’, vertelt Van Oord.

 

 

MiniBrew wist via crowdfunding voldoende financiering binnen te halen om de eerste bètaserie apparaten te produceren. Een aantal daarvan wordt na oplevering in januari getest door bierbrouwerijen, waarna de productie in maart wordt opgestart. Geïnteresseerden kunnen tot die tijd via de website een voorbestelling plaatsen.

 

tekst Paul Schilperoord

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.