Tien combinaties bedachten methoden om Groningse woningen te beschermen tegen aardbevingsschokken. In zes door de NAM aangekochte woningen werden de methoden gedemonstreerd. De jury koos de Spouwdonut tot winnaar.

De ontwerpen waren het resultaat van een door de NAM uitgeschreven wedstrijd. Bedrijven werden gevraagd constructieve maatregelen te bedenken om de koppeling tussen muur en bovenvloer te versterken (level 2) en om de vloer te versterken (level 3). Sommigen namen ook het verstijven van wanden mee (level 4). Deze maatregelen zijn gebaseerd op het inzicht dat die versterkingen een woning beter bestand maken tegen de vooral destructieve horizontale versnellingen als gevolg van een aardbeving.

Een jury van experts heeft alle ingezonden rapporten bestudeerd, presentaties bijgewoond en ook een laatste ronde gemaakt langs alle huizen. De dag na de laatste ronde was de prijsuitreiking. De jury stond onder leiding van prof.dr.ir. Jan Rots, hoogleraar Structural Mechanics aan de TU Delft.


Beoordelingscriteria van de jury waren als volgt:

  • Kwaliteit voorstel:  10%
  • Technisch betrouwbaar, mate waarin oplossing werkt en uitvoeringsaspecten: 30%
  • Technisch betrouwbaar, verduurzamingsaspecten: 10%
  • Esthetisch verantwoord: 30%
  • Met minimale hinder uitvoerbaar: 20%

De spouwdonut won de wedstrijd (en € 40.000). Wij-versterken-gebouwen en staarke-hoezn-moaken scoorden beide een eindcijfer van 7 of hoger en wonnen daarom de design award (ook € 40.000). Deze drie oplossingen komen in een catalogus van maatregelen die de NAM gaat aanbieden aan bewoners/aannemers voor het versterken van huizen. De overige oplossingen (elk € 10.000 voor de moeite) komen ook nog allemaal voor die catalogus in aanmerking, mits ze de kritische punten oplossen die de jury heeft aangehaald in de beoordelingsrapporten.

Armand van Wijck, die voor De Ingenieur alle voorstellen bekeek, geeft een eigen score met vijf bullets per categorie. Die categorieën zijn:

  • Betrouwbaarheid: hoe betrouwbaar is de techniek? Blijft alles goed staan bij een aardbeving, of vallen er bijvoorbeeld hele stukken gevel tussenuit?
  • Esthetisch: in het zicht springende stalen frames? Worden de ruimtes kleiner? Etc.
  • Schaalbaarheid: is het makkelijk en snel toe te passen op duizenden huizen?
  • Duurzaamheid: kun je tijdens de werkzaamheden meteen je huis beter laten isoleren? Maar ook: hoe wordt er omgegaan met materiaal per methode? Wordt er bijvoorbeeld heel veel staal voor gebruikt, etc.?
  • Overlast: hoeveel hinder ondervinden bewoners van de werkzaamheden. Moeten ze tijdelijk ergens anders wonen. Hoe zit het met het achterlaten van hun huis (allemaal spullen moeten opzij?), etc. Hoe hoger de score, hoe minder hinder.

De spouwdonut

Wij versterken gebouwen

Staarke Hoez'n maken

Bevingsspider

Constructieve dakgoot

Doos-in-doos

IsoBorg

Nova-ankers

Stalen voorzetwanden

Voorgespannen muren

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.