Op de Zuidas in Amsterdam opent vandaag Circl, een 'ontmoetingsplaats' die volledig circulair moet zijn. Alles aan het gebouw is herbruikbaar, het eten is biologisch en lokaal en de energie komt van zonnepanelen en aardwarmte.

Het gebouw bestaat bijvoorbeeld voor een groot deel uit herbruikbaar hout. Zo is het fundament van het gebouw niet van beton maar van larikshouten balken gemaakt. Zo is de grote hoeveelheid CO2 vermeden die beton kost om te maken. De kelderbak is echter wél van beton, vanwege de veiligheid: de bak ligt onder het waterniveau en dan moet er volgens de wet beton worden gebruikt. Verder zijn de fundatiebalken centimeters langer dan nodig, zodat de balken na de sloop van het gebouw volledig herbruikt kunnen worden; je zaagt de plekken waar de balken aan elkaar geschroefd zijn weg en houdt onbeschadigde balken over.

Hetzelfde principe geldt voor de houten balken van het plafond. Die zijn een centimeter dikker dan normaal, zodat ze na de sloop van het gebouw geschuurd kunnen worden er er weer als nieuw uit zien. Het isolatiemateriaal bestaat uit platen die vezels van gedragen spijkerbroeken bevatten.

 

Het houten dakgeraamte van Circl

Het zijn allemaal maatregelen om het gebouw helemaal herbruikbaar te maken. Volgens ABN AMRO, de initiatiefnemers achter Circl, is het gelukt om wat betreft energie en materialengebruik helemaal circulair te zijn. Dat is een prestatie van formaat, want het betekent dat over élk aspect van de bouw is nagedacht en er nauwelijks standaardonderdelen waren te gebruiken.

 

Zon tussen wolkenkrabbers

De energie komt van zonnepanelen op het dak en aan de zijkant. Hoewel het paviljoen aan de voet van het hoofdkantoor van ABN AMRO omringd is door wolkenkrabbers, vangt het toch genoeg zon; in het noorden en zuiden zijn stukken zonder hoogbouw waardoor er genoeg licht binnenvalt op het Gustav Mahlerplein. Daarnaast zorgen bodemwisselaars voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Gaandeweg moet blijken wat voor opslagsysteem het paviljoen nodig heeft voor zijn elektriciteitsvoorziening.

 

De groene gevel zorgt voor CO2-compensatie en biedt bezoekers een stukje groei op de Zuidas, die verder vooral uit staal en beton bestaat.

Het gebouw dient als showcase voor ABN AMRO, teneinde vastgoedklanten over te halen om duurzamer en/of circulairder te bouwen. 'Circl laat zien wat de mogelijkheden zijn van circulair bouwen. Bovendien hebben wij veel geleerd van de bouw, en die kennis kunnen we weer overdragen aan onze vastgoedafdeling', vertelt woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd van ABN AMRO. De bank zet hard in op circulair en duurzaam: in 2030 moet hun vastgoedportefuille gemiddeld een energielabel A hebben.

 

Geld

Of Circl huizenbezitters en -bouwers inspireert om duurzamer te zijn, valt te bezien. Wel laat het paviljoen zien dat het mogelijk is om een modern gebouw op te trekken uit herbruikbare en herbruikte materialen. En als illustratie van circulair helpt het volgens Van Maarschalkerweerd ook. 'Maar belangrijker is dat je er geld mee kan verdienen. Gebouwen gaan langer mee en worden meer waard als ze duurzaam of circulair zijn. Daardoor kunnen wij weer korting geven op hypotheken.'

Zelfs het eten bij Circl is 'circulair'. De producten zijn biologisch en zoveel mogelijk lokaal, maar de koks werken ook met bepaalde restverwerkingstechnieken zoals fermentatie om zo min mogelijk te verspillen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.