Het was een jaar waarin allerlei grote dingen gebeurden, maar in dat techgeweld sneeuwden een boel mooie initiatieven, projecten en onderzoeken onder. De Ingenieur dook in de berichten van afgelopen jaar en kiest het beste nieuws van het afgelopen jaar. De lijst is, uiteraard, geheel persoonlijk en subjectief.

 

Vrouw is een betere ingenieur

Beeld: Shutterstock

Of het een verrassing was voor de mannen bij ingenieursbureaus en op de technische universiteiten weten we niet, maar het nieuws dat vrouwelijke ingenieurs beter zijn, ontkracht wel allerlei vooroordelen die bestaan. Toch was het echt waar: uit onderzoek bleek dat vrouwen op elk vlak beter werken dan hun mannelijke collega’s. Ze zijn vooral veel bewuster bezig met hun eigen ontwikkeling en zijn ook veel meer gericht op de dynamiek van de groep. Beide kwaliteiten zijn heel belangrijk voor een goede carriere.

Dit jaar bleek ook dat het cliche dat meisjes zich niet aangetrokken tot techniek niet klopt. Aan het begin van de tienerjaren geeft een meerderheid van de meisjes volgens een Europees onderzoek van Microsoft aan interesse te hebben in betavakken. Helaas is vier jaar later, rond het vijftiende levensjaar, de interesse weer verdwenen. Waarom de interesse weer verdwijnt? Dat is niet helemaal duidelijk. Het gebrek aan rolmodellen in de techniek speelt misschien een rol. Met wat extra aandacht als meisjes van de basisschool af komen, is de kans misschien wel veel groter dat ze later voor techniek kiezen. Sowieso stijgt het aantal vrouwen met een bètaprofiel al jaren. 

 

Kabelloos liftsysteem


Sjakie en de Groten Glazen Lift, het onbekendere vervolg op Sjakie en de Chocoladefabriek, voorzag het al: een lift die niet allee omhoog kan, maar ook horizontaal beweegt. Nu maakt ThyssenKrupp een lift dit echt zo werkt. Handig voor steeds grotere kantoor- en woongebouwen, waarin mensen geen zin hebben om van de lift eindeloze gangen door te lopen naar hun bestemming. Futuristisch, een beetje gestoord, maar eigenlijk ook heel logisch. ThyssenKrupp maakt slim gebruik van de techniek die ook in magneetzweeftreinen zit, en heeft daardoor geen kabels meer nodig. Dat geeft de lift veel meer bewegingsvrijheid. Dit jaar deden ze de eerste test, dus misschien zitten we heel binnenkort al in een van de nieuwe liften van het Duitse concern. 

 

Springrobotje

Dit was de favoriet van onze hoofdredacteur. Een piepklein robotje dat als een gek op en neer kan springen. De robot heeft een veer die kinetische energie opslaat en in één energieke sprong vrijgeeft. De nieuwste versie van het robotje heeft ook twee propellors, om voorwaarts of opzij te kunnen springen. Daarmee is hij nog veelzijdiger. Heeft hij praktische toepassingen? Waarschijnlijk niet, maar wat maakt dat uit als het er zo leuk uit ziet? 

 

Goedkoop water reinigen


Laten we bij alle lolligheid niet vergeten dat techniek kan worden gebruikt om de wereld te verbeteren. Dit jaar bedachten onderzoekers een waterreiniger die zonlicht gebruikt om vies of zout water te verdampen en het zo te reinigen. De materialen die ze daarvoor gebruiken, zijn vloeipapier, koolstofpoeder, piepschuim en doorzichtig plastic. Goedkoop, makkelijk te krijgen, en toch is het apparaat heel efficient: 88 % van de energie van het zonlicht wordt gebruikt voor waterreiniging. 

 

Nepwijn


Dat we steeds meer dingen na kunnen maken, weten we. Vlees is tegenwoordig van soja en kan zelfs echt bloeden. En aardbeien- of frambozensmaak komt al decennia lang uit een potje. Maar dat een traditioneel en wereldwijd vereerd product als wijn nu ook uit een chemische fabriek kan komen? Dat is misschien wel even slikken voor de vinologen van de wereld. Een start-up uit de VS wil de wijnindustrie disrupten met hun druifloze product. Ze analyseren eerst ‘gewone’ wijnen en bootsen die vervolgens na met een heel pakket aan stoffen. Ook hebben ze een methode om veroudering van de wijn na te bootsen. Of het iets lekkers oplevert? Dat is voorlopig nog een mysterie: de wijn had eind dit jaar moeten verschijnen, maar voorlopig is hij er nog niet.

 

En u, waarde lezer, wat vond u het interessantste technieknieuws dat u dit jaar las? We horen het graag. 

Openingsfoto: Adam Carter

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.