Wakker geschrokken door de Russische inval in Oekraïne gaat Europa zijn krijgsmacht versterken. Ook Nederland trekt extra geld uit. Maar waar kan dat het beste naartoe?
Met enige verbazing zagen defensiespecialisten hoe het Russische leger op 24 februari Oekraïne binnenviel en vervolgens nederlaag op nederlaag stapelde. ‘De meeste analisten verwachtten dat de strijd binnen enkele dagen in het voordeel van Rusland beslecht zou zijn’, zegt Mark Voskuijl, hoogleraar wapen- en luchtvaartsystemen aan de Nederlandse Defensie Academie. Maar inmiddels is de oorlog uitgemond in een langduriger en bloedige strijd die zich kenmerkt door directe gevechten in de steden en dorpen, en slagen de Russen er maar moeizaam in de soldaten en vrijwillige strijders van Oekraïne te verslaan.
Wat zegt dit over de moderne manier van oorlog voeren en over de ideale samenstelling en bewapening van een leger? Is hoogwaardige technologie het beste antwoord op militaire dreiging, of laat Rusland hier onbedoeld zien dat dat een denkfout is? De vraag is voor Nederland extra relevant nu de overheid naar aanleiding van de Russische agressie heeft besloten het budget voor defensie fors te verhogen.
Samenwerking
‘De Russen hebben nagelaten om eerst met een luchtoffensief of raketaanvallen de belangrijkste vliegvelden en luchtafweersystemen van de Oekraïne uit te schakelen’, verklaart Voskuijl de situatie, ‘en ze zijn er onvoldoende in geslaagd de Oekraïense systemen met cyberoperaties te ontregelen.’ Door het ontbreken van zo’n eerste klap mondde de oorlog uit in een langdurig conflict op de grond.
Voskuijl: ‘Wat ik daarbij verrassend vond, was hoeveel slagkracht je kunt hebben met klein materiaal zoals antitankwapens en stingers (draagbare luchtdoelraketten), als je er maar heel veel van hebt.’ Daarnaast werkten de Russen niet goed samen. ‘Een goede samenwerking tussen infanterie, tanks, artillerie en luchtsteun maakt het geheel veel effectiever dan je op grond van de individuele eenheden zou verwachten’, zegt Voskuijl. Niet alleen de aanschaf van hoogwaardig technisch materieel, zoals fregatten en F-35 gevechtsvliegtuigen, is dus belangrijk.
‘Oekraïne laat zien dat het vooral gaat om de goed georkestreerde inzet van de beschikbare capaciteiten op land, in de lucht en op zee’, voegt luitenant-kolonel Olaf Brink van de afdeling Strategie en Plannen van de Koninklijke Landmacht daaraan toe. Luchtsteun, vuursteun van schepen en (raket)artillerie, cyber en elektronische oorlogvoering dragen allemaal bij aan het succes.
Visie voor missie
Ruim een jaar geleden presenteerde de toenmalige minister van Defensie Ank Bijleveld de Defensievisie 2035. Het toekomstdoel is een ‘hoogwaardig technologische, informatie-gestuurde en betrouwbare krijgsmacht’, valt hierin te lezen...
De rest van dit verhaal staat in het blad De Ingenieur
Beelden: Ministerie van Defensie
MEER LEZEN OVER DE TOEKOMST VAN DE KRIJGSMACHT?
Het hele verhaal is te lezen in het meinummer van De Ingenieur. Koop de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van twaalf nummers voor € 69,-.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.