Eureka

Een minipacemaker zo groot als een vitaminepil was tot voor kort alleen geschikt voor één vijfde van de patiënten. Onderzoekers van Amsterdam UMC maakten de minipacemaker geschikt voor álle patiënten door twee mini­pacemakers in het hart draadloos te laten communiceren.    


Wanneer het hart te traag of onregelmatig klopt kan een pacemaker nodig zijn. Die geeft stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Kastje onder het sleutelbeen

Een pacemaker is een kastje dat onder het sleutelbeen zit en via een draad door een ader is verbonden met het hart. Een kwetsbare opstelling, omdat de draden kunnen breken, losraken of infecties veroorzaken. Dat kan ertoe leiden dat een patiënt moet terug­komen voor een operatie.



Formaat vitaminepil

Al ruim tien jaar geleden ontwikkelden onderzoekers van Amsterdam UMC een alternatief: een pacemaker zo groot als een vitaminepil – zonder kastje of draden – die ze via de lies in het hart plaatsten.

Dat kon alleen in de hartkamer, waardoor slechts één vijfde van de patiënten erbij gebaat was. Voor de optimale samentrekking van het hart hebben de meeste patiënten namelijk een pacemaker nodig die ook in de boezem werkt.


Elektrische pulsjes

Dat is een consortium onder leiding van Amsterdam UMC nu gelukt, door twee minipacemakers – een in de hart­kamer, de ander in de boezem – via elektrische pulsjes met elkaar te verbinden. ‘Dit is het eerste systeem ter wereld waarbij minipacemakers draadloos communiceren’, schrijft promovendus Karel Breeman. 

In augustus 2022 werd het systeem voor het eerst geïmplanteerd bij een patiënt. Inmiddels zijn de minipacemakers al bij driehonderd patiënten geplaatst en blijkt het systeem na drie maanden veilig en betrouwbaar.


Goedgekeurd in Amerika

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het systeem inmiddels goedgekeurd. Europese goedkeuring wordt verwacht in 2024, zodra de zesmaandenresultaten bekend zijn.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Amsterdam UMC

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.