Eureka

Wie onderweg zijn eigen stroom wil opwekken, kan terecht bij de Giga, een compacte en robuuste mobiele windturbine.

Een kampeer-, wandel- of zeilvakantie biedt een heerlijk gevoel van vrijheid. Maar die vrijheid betekent ook dat je geen of beperkt verbinding hebt met het elektriciteitsnet. Er zijn tal van manieren om toch je mobieltje, fotocamera of leds op te laden. Bijvoorbeeld met een accupakket of door elektriciteit op te wekken met zonnecellen of een kleine water- of windturbine. Een nieuwkomer is de Giga. Deze mobiele windturbine werd ontwikkeld door de Brit Robert Kettlety en is vooral heel praktisch.
 

Klaar voor gebruik

De meeste mobiele windturbines hebben namelijk zo hun beperkingen. Ze zijn ofwel vrij zwaar om mee te dragen, moeten speciaal worden opgezet en geïnstalleerd of hebben een wat fragiele constructie. De Giga daarentegen is vrij compact, robuust gebouwd en direct klaar voor gebruik. 

Het apparaat heeft een ronde behuizing van uv-bestendig kunststof. Deze heeft een diameter van 325 millimeter en weegt slechts 1 kilogram. 
 

Op de bagagedrager

Het turbineblad is in de ­behuizing gebouwd en langs de omtrek geheel omsloten. Daardoor is er geen gevaar dat de bladen ergens tegenaan slaan en kapotgaan of vastlopen.
 

Giga
De draagbare windturbine Giga heeft een ronde behuizing van uv-bestendig kunststof.


De windturbine kan overal worden neergezet, bijvoorbeeld door hem vast te klemmen tussen rotsen of de takken van een boom. Met een paar scheerlijnen en tentharingen is het hele apparaat ook eenvoudig aan de grond te verankeren. Om echt goed wind te vangen, kun je hem ook achterop de bagage­drager van je fiets of aan de reling van een zeilboot vastbinden.
 

Grotere exemplaren

Het systeem inclusief de elektrische ­kabelaansluiting is volledig stof- en ­waterdicht. De Giga-windturbine levert 5 volt en heeft een vermogen van 5 watt.

Daarnaast bouwt Kettlety grotere exemplaren van zijn mobiele windturbine die 12 volt en een vermogen van 30 watt leveren. Deze turbines wegen 2 kilogram per stuk en zijn alleenstaand of in paren vast te monteren.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.