Een nieuw type windturbine dat speciaal is ontworpen voor gebruik in drukke steden, is onderscheiden met de prestigieuze James Dyson Award 2018. Een groep studenten uit Delft eindigde als tweede. De winnaars zijn vandaag bekendgemaakt.
 

Het winnende ontwerp, de O-Wind Turbine, is van twee jonge uitvinders uit Chili en Kenia van Lancaster University. Het gaat om een bol van 25 cm met geometrische ventilatieopeningen. Uit welke hoek de wind ook waait: de aan een vaste as bevestigde bol zal altijd dezelfde kant op draaien, met de klok mee. De draaiende beweging wordt via tandwielen overgebracht naar een generator, die de draaikracht omzet in elektriciteit. Die kan direct wordt gebruikt of aan het elektriciteitsnet worden gevoed. 
 


De turbine is vooral bedoeld voor gebruik in winderige steden, waar geen plek is voor reguliere windturbines. Bovendien is de windrichting er vaak onvoorspelbaar, wat traditionele molens inefficiënt maakt. De bol, die goedkoop te fabriceren is en lang meegaat, kan aan een gevel worden gemonteerd of op het balkon worden opgehangen. Zelfs met op- of neerwaartse windstoten kan de bol energie opwekken. Hoeveel precies, kunnen de makers nog niet zeggen. Het idee is wel om in de toekomst ook grotere varianten te maken. 


Malaria opsporen

Met een apparaatje dat geautomatiseerd malaria in bloed kan detecteren, eindigden studenten van de TU Delft als tweede. Het apparaat maakt het goedkoper en eenvoudiger om malaria te kunnen vaststellen.Ze ontwikkelden een microscoop op basis van een smartphone, een extra bolvormig lensje en software voor automatische beeldherkenning (lees 'Smartphone wordt microscoop voor malaria'). De onderdelen voor het kastje – een prototype nog – zijn gemaakt met een 3D-printer. 

De James Dyson Award wordt jaarlijks toegekend aan beginnende ontwerpers die inventieve oplossingen bedenken voor grote maatschappelijke problemen. In totaal dongen dit jaar enkele duizenden deelnemers uit 22 landen mee. Met de hoofdprijs is een bedrag van 33.500 euro gemoeid. Dit jaar was de deelnemers gevraagd met hun inzending te reflecteren op het wonen in de stad.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.