De strijd om de Prins Friso Ingenieursprijs gaat dit jaar tussen een robotica-onderzoeker, een expert op het gebied van circulaire economie en een docent vloeistofdynamica. Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), dat de prestigieuze onderscheiding jaarlijks toekent, heeft dat woensdag bekendgemaakt.  

De in Ethiopië geboren Abeje Mersha, als lector onbemande roboticasystemen verbonden aan de hogeschool Saxion in Enschede, is een van de drie genomineerden. Mersha leidt een grote onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een zelfvliegende, levensreddende robot die dag en nacht kan worden ingezet bij crisissituaties. 

Rob Dijcker, de tweede genomineerde, is senior projectleider & adviseur Circular Solutions bij ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos. Dijcker is onder meer betrokken bij de nieuwe ontwerpmethodiek +Circular Design, een project dat deze maand meedingt naar De Vernufteling, de belangrijkste onderscheiding voor ingenieursprojecten.

David Fernandez Rivas, ook genomineerd, is hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente. Hij werkt met zijn team aan een methode om medicijnen te injecteren zonder dat daarvoor nog een naald nodig is. Daarbij is het de kunst om druppeltjes zó te versnellen dat die dwars door de opperhuid heen gaan.
 

EXCELLENTE INGENIEURS

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De uitreiking vindt op 17 maart plaats op de Dag van de Ingenieur, die dit jaar volledig online zal worden gevierd. 

Vorig jaar ging de onderscheiding naar waterbouwer Bas Reedijk, voor zijn werk aan onder meer de Afsluitdijk. Een jaar eerder won Maja Rudinac, bedenker en ontwikkelaar van zorgrobot Lea.

Behalve een juryprijs is er ook een publieksprijs. Daarvoor kan iedereen vanaf 17 februari online zijn stem uitbrengen op een van de drie genomineerden. Reedijk was de eerste die zowel de jury- als de publieksprijs mee naar huis nam.  
 

PRINS FRISO

De naam van prins Friso is sinds 2015 verbonden aan de ingenieursprijs. Volgens KIVI geeft Friso’s inspirerende nalatenschap de prijs extra elan en onderstreept zijn naam het maatschappelijk belang van ingenieurs.

De prijs is bedoeld voor een ingenieur die zich onderscheidt op het gebied van innovatie, ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke impact. Op al die aspecten manifesteerde prins Friso zich. Hij was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek, en daarnaast bedrijfseconoom. Zijn passie lag op het snijvlak van techniek en organisatie.

In 2004 sprak prins Friso het fusiecongres van KIVI en NIRIA toe over het belang van het vertalen van wetenschappelijke kennis in praktische toepassingen. ‘Academische vrijheid is een belangrijk goed, maar mag niet uitmonden in academische vrijblijvendheid’, aldus de prins over een onderwerp dat niets aan actualiteit heeft verloren.

Prins Friso was onder meer mededirecteur van TNO Space, medeoprichter van het MRI-centrum in Amsterdam en chief financial officer van Urenco. Daarnaast was hij actief betrokken bij organisaties die het belang van techniek uitdragen, waaronder KIVI, de stichting Jet-Net voor jongeren en techniek, en de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Hij overleed in 2013 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ski-ongeval.


Foto helemaal boven: Bas Reedijk, Ingenieur van het jaar 2020, vertelt de prinsessen Beatrix en Mabel over zijn werk. Foto: Jordi Huisman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.