Beeldbuis

Wat zou er ontstaan als je a capella muziek combineert met harde wetenschap? In het geval van Canadees Tim Blais is dat zonder twijfel: harmonie.

Blais, een theoretisch natuurkundige, begon een jaar of vijf geleden met zijn eerste liedjes op het YouTube-kanaal A Capella Science. Hij pakt daarvoor een bekende popsong, schrijft er een tekst bij die slaat op een relevante of recente wetenschappelijk ontwikkeling, en zingt vervolgens alle stemmen in. Het resultaat is verbazingwekkend goed, voelt niet geforceerd aan is en wetenschappelijk behoorlijk accuraat. Zelfs de politiek en onzekerheden van bepaalde ontdekkingen wordt er soms in meegenomen, zoals de openingsvideo over de bevestiging van het bestaan van zwaartekrachtgolven:


Mooie teksten

Door de jaren heen is de kwaliteit van de filmpjes verbeterd, en is de tekst beter te verstaan of heeft het filmpje ondertiteling. En dat is fijn, want het is de tekst die het hem doet. Er zijn meer YouTube kanalen die covers van liedjes laten zien, maar de teksten van A Capella Science zijn zo goed dat het ontroert; het laat zijn liefde voor de wetenschap zien. Deze clip over evolutionaire ontwikkelingsbiologie is bijvoorbeeld best existentieel (zelfs het feit dat het is gemaakt op het onuitstaanbare Despacito mag de pret niet drukken).
 


Het enige nadeel is wellicht dat de teksten zó in-crowd zijn, dat alleen echte ingewijden elke nuance ervan kunnen waarderen. Een persoonlijke favoriet van de schrijver is deze over het CRISPR-Cas9, de snel in populariteit groeiende genetische modificatietechniek. Erg geslaagd voor wat betreft de tekst en een van lekkerst klinkende nummers – maar ook vol met inside-jokes:
 


Voor wat productie betreft moet dit een van de beste zijn; helemaal achterstevoren opgenomen in vijf scenes, om entropische tijd te bezingen – en te bevragen.
 


Niet zo’n fan van liedjes? Blais heeft ook andere video’s op het kanaal, zoals lange interviews met wetenschappers. Het zijn er niet veel, maar deze met Sean Carroll is de moeite waard:
 


De homepage van het kanaal A Capella Science vind je hier.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.