Blankensteijns Beeldbuis

Twee video's van Wired vormen samen een documentaire over het belang van geluid als sfeerbepaler in games. Tegelijkertijd zijn de video's een staalkaart van sterke voorbeelden en een fraaie verzameling van herinneringen aan oude successen.

Net als in films wordt in games het geluid onderschat als essentiëel onderdeel. In ieder geval door het publiek, dat meestal focust op beeld. Spelletjesmakers weten echter donders goed hoe belangrijk de klanken zijn die successen of mislukkingen van de speler kracht bijzetten. Games die geen scrupuleuze aandacht aan geluid geven, maken zelf weinig kans op succes.

Wired laat dit alles zien in een prachtige productie die óók duidelijk met grote zorg is samengesteld. De makers interviewden een aantal designers van gamegeluiden over hun vak, en de docu geeft commentaar op een groot aantal specifieke geluiden. Je hoort wat het bronmateriaal is, hoe dat is bewerkt en samengesteld, en waarom het het beoogde effect heeft. Voorbeelden komen uit tal van bekende games, zodat wie deze zelf heeft gespeeld (of een gezinslid ze heeft horen spelen) van herkenning naar herkenning buitelt.

 

Humor

De kracht van deze productie is vooral de montage. In snelle afwisseling vertellen de deskundigen samen één verhaal, dat een vaart en humor heeft dat de afzonderlijke verhalen niet gehad zouden hebben. Films over geluidenmakers in de filmwereld hadden we al volop, nu hebben we er ook één over dit beroep in gaming.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.