Blankesteijns Beeldbuis

De Amerikaanse publieke omroep PBS bewijst eer aan een Chinese mythologische ingenieur, watermanager en grondlegger van een dynastie.

Ja, de VS hebben een publieke omroep. Public Broadcasting Service (PBS) is een netwerk van zenders met een geduchte aanwezigheid op internet. Zo is daar bijvoorbeeld Crash Course, een groep educatieve videoseries. Het is een allegaartje maar wel een sympathiek allegaartje. Er zijn vijf thema's: filmgeschiedenis, sociologie, big history, computerwetenschap (waarover wellicht een andere keer) en mythologie. Elk van de vijf heeft een eigen presentator en het vermoeden rijst daarom dat de willekeurige lijst thema's iets te maken heeft met persoonlijke smaak. Geeft niet, moet kunnen.

Twee afleveringen van reeks over mythologie gaan over overstromingen. De laatste – aanleiding om er nu over te beginnen – heeft als onderwerp Yu, een Chinese ingenieur die erin slaagde jarenlange overstromingen te bedwingen, daarvoor door de toenmalige koning beloond werd met de kroon, en zo de eerste keizerlijke dynastie stichtte.

Het is jammer dat PBS ons niet kan vertellen hoe Yu het water precies onder controle kreeg. Waarschijnlijk is er niemand meer die dat weet. Het enige wat we vernemen is dat Yu er dertien jaar mee bezig was, nadat zijn vader er al negen jaar in had gestoken, en dat hij op een gegeven moment in de gedaante van een beer een berg afgraaft om het water een uitweg naar de zee te bieden – een techniek die sindsdien in onbruik lijkt te zijn geraakt.

Dat laatste is een poging een grapje te maken in de stijl van presentator Mike Rugnetta, die een en ander op een aardige relativerende wijze brengt. Zijn teksten worden waar mogelijk geïllustreerd, vooral met simpele animaties die ook regelmatig naar de kijker knipogen. Het komt de verteerbaarheid zeer ten goede.

Wat deze episode in ieder geval duidelijk maakt is dat op dit kruispunt van prehistorie en geschreven geschiedenis de afhankelijkheid van de elementen groot was. Iemand die deze afhankelijkheid kon verminderen kon rekenen op dankbaarheid, verering en niet zelden ook macht en onsterfelijkheid.

Het voorafgaande deel, met onder andere verschillende versies van het verhaal over de ark van Noach, volgt hieronder.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.