Vanaf gisteren is de 3D-geprinte bh van de Nederlandse ontwerper Lidewij van Twillert te koop. Vrouwen worden met een scanner opgemeten waarna een printer het perfecte ondergoed maakt.

Read this article in English

Van Twillert windt zich al jaren op over het slechte ontwerp van de huidige bh's. 'Dat is in feite niet veranderd sinds de jaren dertig, terwijl er veel betere materialen en technieken beschikbaar zijn.' Euvels als knellende schouderbanden, schurende beugels en huid die op vreemde plekken uitpuilt hoort voor veel vrouwen tot de orde van de dag.

 

Veel tijd en werk

Dat is op te lossen door elke bh op maat te maken. Maar simpel is dat niet; een goede bh is een ingewikkeld kledingstuk, dat veel tijd en werk vereist. Van Twillert, die afstudeerde op industrieel design, claimt dat ze nu bh's kan maken die tot op 0,1 mm nauwkeurig passen. De beugel en andere harde onderdelen komen uit de 3D-printer, de rest naait ze zelf in haar Rotterdamse atelier. De beugel, met de ronkende naam Curvearis is misschien wel de grootste innovatie van de bh: niet de harde metalen draad, maar een glooiend stuk plastic dat elke onregelmatige lichaamsvorm volgt.

'Bij ons is de maat voor iedere klant specifiek; bijvoorbeeld de afstand tussen de cups, de wijdte van de ondersteuningselementen en de diepte van de cups, omdat wij gebruik maken van een persoonlijke 3D-scan en daar de bh-delen op baseren,' aldus Van Twillert.

 

Minder verspilling

Zo'n op maat gemaakte bh is niet goedkoop. De persoonlijke scan en fabricage van de bh kosten een paar honderd euro. 'Dat is meer geld dan veel vrouwen nu willen betalen voor een bh. Maar je kan beter één of twee echt goed zittende bh's kopen, dan tien waarvan je er een heleboel niet draagt omdat ze net niet goed zitten. Dat is uiteindelijk zonde van het geld, de arbeid en de materialen die gebruikt worden.'

Van Twillert begon haar project deels uit frustratie over de kleine en grote ongemakken met de bh. 'Bijna elke vrouw draagt dagelijks een kledingstuk dat meer kwaad dan goed doet. 80 % van de vrouwen draagt de verkeerde maat bh. Waarom heeft niemand die problemen ooit aangepakt?' Deels ligt dat aan het gebrek aan vrouwelijke technici, denkt Van Twillert. 'Als mannen bh's zouden dragen, zou het ontwerp allang verbeterd zijn. Maar er is niet genoeg aandacht voor in de ontwerpwereld.

Daar brengt Van Twillert vanaf nu verandering in. Een tijdlang experimenteerde ze met een kleine groep van dertig vrouwen. Nu is de bh klaar voor een groter publiek. Iedereen die geinteresseerd is in een bh op maat kan een afspraak maken voor een bodyscan. Dan moet je wel even wachten: de bh is blijkbaar zo populair dat er een wachtlijst is.

De Ingenieur ging vorig jaar langs bij het atelier van Van Twillert. Lees hier de reportage

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.