Gevelpanelen met ingebouwde warmtepompen maken het makkelijker om oude gebouwen duurzaam te verwarmen.

 

Om de CO2-uitstoot te beperken en uiteindelijk van het gas af te gaan, worden steeds meer nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd en met warmtepompen op temperatuur gehouden. De uitdaging is straks om ook de reeds bestaande bouw met duurzame energie te verwarmen.

Het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer heeft hier nu iets op gevonden: gevelpanelen met ingebouwde technologie om gebouwen van warmte, koelte en ventilatie te voorzien. Begin deze week maakten ze hun vinding wereldkundig.

 

Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Zonne-energie

De gevelpanelen werken op zonne-energie. Die gebruiken ze om een warmtewisselaar te activeren, die warmte van buiten naar binnen transporteert als het gebouw moet worden verwarmd, en van binnen naar buiten als er juist behoefte is aan koelte. Eén paneel kan een ruimte van ongeveer 24 vierkante meter op temperatuur houden. Tevens is er een ventilatiesysteem ingebouwd –waarvan de restwarmte ook de verwarming in gaat. 

 

Kantoren

De modulen zijn 125 centimeter breed, 30 centimeter diep en één verdieping hoog (van de vloer tot aan het plafond). Dit maakt ze met name geschikt voor de betonnen kantoorgebouwen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. In dit soort gebouwen kan men bestaande gevelpanelen vaak simpelweg door de mini-energiecentrales vervangen.

Omdat alle technologie al in de prefab panelen zit, is het aanbrengen ervan simpel. Er hoeven geen buizen of kabels te worden aangelegd – al is een aansluiting op het elektriciteitsnet wel nodig om de continuïteit te garanderen, en te zorgen dat de warmtepomp doorgaat op momenten dat er te weinig zonlicht is.

 

Woonwijken

Ook andere onderzoekers denken hard na over de vraag hoe bestaande bouw duurzaam en aardgasvrij kan worden verwarmd. Voor gewone woningen zijn de gevelpanelen niet erg geschikt, maar zou een zonnewarmtenet gecombineerd met warmteopslag op de schaal van een woonwijk de oplossing kunnen zijn.

 

Modulair

Het werken met modulaire (dus kleinschalige, op zichzelf staande) systemen zie je tegenwoordig overigens steeds meer opduiken in de energievoorziening - of het nu gaat om kerncentrales, warmtepompen of aardwarmte.

 

Openingsbeeld: Fraunhofer

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.