Het Massachusetts Institute of Technology denkt dat houten gebouwen in de toekomst veel gebruikelijker worden. Een team ontwierp een longhouse om te illustreren hoeveel voordelen hout heeft ten opzichte van cement en staal.

Het MIT is natuurlijk niet de eerste club die ontdekt dat hout nuttig is. In Nederland komt bij het Amstelkwartier in Amsterdam een houten flat van 73 m hoog (lees: 'Torenflat van hout'). En in Japan zijn er plannen voor een echte wolkenkrabber van hout, van 350 m hoog.

In Amerika denkt men echter minder na over hoog- en grootbouw met hout en daar willen de MIT-onderzoekers verandering in brengen. Ze ontwikkelden speciale balken, gemaakt van op elkaar geplakt fineer (dunne houten platen), die dienen als geraamte van het longhouse, het lange hoge gebouw dat de studenten van MIT ontwierpen.
 


Deze balken worden in een boogvorm gebogen van 12 m hoog en 15 m breed. De balken zijn zo gemaakt dat ze verder geen extra ondersteuning nodig hebben en het hele gebouw overeind houden. Op die manier ontstaat een grote, open ruimte.

Voorlopig mag het fraaie longhouse nog niet bestaan: de voorschriften van de Amerikaanse overheid verbieden grote houten gebouwen. 'Maar in de rest van wereld verrijzen nu ook houten flats. Als die veilig blijken, zullen de regels hier ook veranderen', aldus John Klein, de initiatiefnemer achter het longhouse.
 

Impressie van Haut, de houten flat in Amsterdam. Beeld: Team V Architectuur

Hout heeft een boel voordelen. Zo is het vaak lokaal te produceren: de VS en Japan hebben enorme bossen die vaak worden gebruikt voor houtproductie. Bovendien nemen bomen tijdens hun leven CO2 op, waardoor een houten gebouw een soort opslagplek voor broeikasgas is. Ter vergelijking: de productie van beton kost juist een heleboel CO2, om over staal maar te zwijgen.
 

Brandbestendiger dan staal

Klein neemt in een interview met MIT ook zorgen over brandgevaar weg. 'In zekere zin is hout juist veiliger. Test wijzen uit dat hout net zo brandbestendig is als staal, of zelfs brandbestendiger.' Dat komt doordat dikke houten structuren een korst vormen bij brand. Die korst zorgt ervoor dat de kern onaangetast blijft. Bij staal kan het daarentegen gebeuren dat het in één keer in elkaar zakt door de hitte.

Beeld: MIT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.