De isolatie van woningen is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Dat helpt in de winter de stookkosten beperkt te houden, maar in de zomer blijft de warmte onaangenaam lang hangen. Een team van vijf jonge ingenieurs van bureau Peutz besloot een oplossing te zoeken. Afgelopen vrijdag wonnen ze met hun idee de Doe & Durf-wedstrijd van jongNLingenieurs.

‘De opdracht was om met een innovatie te komen die het leven in de toekomstige stad kan verbeteren’, zegt Charlotte Rosenkötter van het winnende team Gevel2100. ’Wij besloten ons op het stedelijke hitte-eilandeffect te richten. Nu al is het in de stad veel warmer dan daarbuiten en als je de klimaattrends ziet, wordt dat probleem alleen maar erger.’


Vierseizoenendekbed

Waar gewone gevelisolatie statisch is, daar kwamen de ingenieurs van Peutz op het idee om isolatie te maken van losse, beweegbare compartimenten. Daarmee is de isolatiewaarde van de woning voortdurend aan te passen. ‘Het is als een vierseizoenendekbed voor om je huis’, zegt Sanne Vega, een van de teamleden. ‘Je kunt zelf besluiten om de isolatie open te schuiven, wanneer het binnen warm is en buiten al is afgekoeld.’ Daarnaast zou het systeem ook door kunstmatige intelligentie kunnen worden aangestuurd. Een algoritme kan op basis van de temperaturen binnen en buiten en de weersverwachting bepalen wanneer de gevel het beste even open kan.

Het systeem, dat VariaTherm is gedoopt, bestaat uit op maat geprepareerde verticale isolatiesegmenten, die mechanisch worden aangestuurd. Elk segment is voorzien van verticale pennen, die aan de boven- en onderkant langs een groef in de ophanging schuiven, met motorisch aangedreven tandwielen.

Links is de gevel gesloten; rechts zijn de isolatiesegmenten opengeschoven. 

De segmenten zijn zo gevormd, dat ondanks de aanwezige kieren en naden, er in gesloten toestand geen energielekken zijn. En staat de isolatie open, dan nog kunnen er geen insecten binnenvliegen, vermoeden de makers, al moet dat nog formeel worden vastgesteld. Ook wordt geluid veel beter geweerd dan bij het openzetten van de ramen, zegt Vega. Het idee bestaat nog slechts op de tekentafel; de uitvinders willen nu een prototype gaan bouwen van hun innovatieve systeem.


Illustratie Peutz

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.