Afgelopen zondag kondigde minister Slob aan dat alle kinderopvang en scholen voor zeker drie weken dicht gaan om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beheersen. Alleen ouders die werken in vitale beroepen kunnen hun kind nog naar school of opvang brengen.
Een aantal beroepen is volgens de Rijksoverheid cruciaal om de samenleving draaiende te houden. Voorbeelden van deze sectoren zijn de zorg, de politie, openbaar vervoer en de brandweer. In een aantal vitale sectoren zijn ingenieurs werkzaam. We zetten er een paar op een rij.
Medische apparatuur
Ingenieurs zijn steeds meer betrokken bij de medische zorg. Ze zorgen voor de integratie van technische ontwikkelingen in de zorg. Daarbij valt te denken aan de ontwikkeling van medische apparatuur. Technologiebedrijf Philips maakt veel apparatuur voor de afdeling radiologie, zoals MRI-scanners. Behalve de productie en levering van de apparatuur verricht het bedrijf ook het onderhoud, vertelt persvoorlichter Steve Klink.
Philips is grotendeels in Noord-Brabant gevestigd, dus waar mogelijk werkte een groot deel van de werknemers al thuis. Nu geldt dit ook bij de rest van de kantoren in Nederland. Op het hoofdkantoor in Amsterdam werken normaliter wel duizend werknemers, en nu zijn er slechts enkele tientallen aan het werk.
Maar in de productiehal moeten nog steeds mensen werken. Zij werken momenteel onder aangepaste condities vanwege de corona-maatregelen. Maatregelen die nu ook makkelijker te handhaven zijn nu er veel minder mensen op de werkvloer zijn. 'De R&D-projecten bekijken we geval voor geval', vertelt Klink verder. Projecten die zonder problemen op pauze kunnen, worden tijdelijk stilgelegd om zoveel mogelijk werknemers thuis te kunnen houden. Zo wordt er op het moment besproken welke functies vitaal zijn en welke niet.
En ook bij het bedrijf Sanquin, waar de bloedvoorziening van Nederland wordt verzorgd, wordt gewoon doorgewerkt. De organisatie geldt als essentieel voor de gezondheidszorg.
Droge voeten
Naast de activiteiten in de gezondheidszorg, zijn er vele ingenieurs bezig in andere vitale sectoren, zoals de drinkwater- en energievoorziening. 'AVF-water gaat gewoon door!' , schrijft Dennis Klein op LinkedIn. Hij is adviseur bij waterbehandelaar AVF-water van systemen waarin water voor energieoverdracht wordt gebruikt, zoals koelinstallaties, warmtepompen en koeltorens.
Maar ook bij de waterschappen gaat het werk door. Bij onder meer Waterschap Rivierenland zijn ze vandaag aan het inventariseren welke functies vitaal zijn en hoe de werknemers zo veilig mogelijk aan het werk kunnen.
Kleinere groepen
Ook bij tankterminal-operators zoals Vopak werkt een aantal ingenieurs aan vitale processen. Het bedrijf is gespecialiseerd in onder andere de opslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten en is cruciaal om het land draaiende te houden. De kantoormedewerkers van het bedrijf werken thuis, maar bij de terminals is nog steeds mankracht nodig.
Bent u een ingenieur in een vitaal beroep en wilt u een inzicht geven in uw werk in deze tijd? Mail ons op redactie@ingenieur.nl.
Foto: Depositphotos
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.