Terwijl de meeste schermen steeds groter worden, wint Thumby de wedstrijd om het kleinste scherm. TinyCircuits, de makers van Thumby, zijn erin geslaagd om gamehardware van de jaren negentig in te passen in een spelcomputer ter grootte van een duim.

‘Thumby is ontstaan uit onze nostalgie voor retrospelletjes uit de jaren negentig’, vertelt Ken Burns, directeur van TinyCircuits. ‘Zou het niet cool zijn om een gameboy te hebben, zo klein als een sleutelhanger die ook echt speelbaar en programmeerbaar is?’

Daarvoor had het opensourcehardwarebedrijf TinyCircuits de juiste achtergrond. Het bedrijf specialiseert zich in het ontwerpen en produceren van kleine elektronica.


Tetris en Snake

Het eerste product was TinyDuino, een ultracompact bord met programmeerbare elektronica, waarmee men met Arduinosoftware elektrische componenten aan kan sturen, zoals lampjes, schakelaartjes en motoren. Makers en hobbyisten zijn vaste klanten, maar ook onderzoekers op universiteiten die de elektronica gebruiken voor hun onderzoek.

De gameboy beschikt bij aankoop over vijf standaard spellen zoals Tetris en Snake. De spellen zijn open source en kunnen met MicroPhython of Arduino aangepast worden door de gameboy in te pluggen in de computer.

Burns: ‘We hopen ook mensen te inspireren om hun eigen spellen te maken voor Thumby. Het is zo ontworpen dat het makkelijk te programmeren is en we geven ook uitleg.’
 

De spelcomputer is niet ontworpen om urenlang mee te gamen, de minuscule toetsen zitten dicht bij elkaar, waardoor men al snel een verkeerde toets aanraakt. Eerder is het een verzamelitem, een leuk cadeau voor een gamefanaat of maker.

Na een succesvolle Kickstartercampagne in oktober zal de gameboy in productie gaan, alleen wanneer is nog niet bekend. De gameboy kost zestien euro.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: TinyCircuits

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.