Het Maastrichtse Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald om het maken van kweekvlees verder te ontwikkelen. Dat moet in 2021 leiden tot een proeffabriek die het kweekvlees gaat maken voor luxere restaurants.

Dat maakte het bedrijf gisteren bekend in een persbericht. Een van de voornaamste geldschieters is het Zwitserse bedrijf Bell Foods Group. Dat is het grootste vleesverwerkende bedrijf van dat land, en beschikt volgens de CEO Peter Verstrate van Mosa Meats over veel kennis over vlees. Mosa wil die gebruiken om het kweekvlees straks ook te verwerken en aan de man te brengen.

 

Veel te duur

Voorlopig is het nog niet zo ver. Eerst moet het vlees uit het lab naar de fabriek worden gebracht. De eerste kweekvleesburger uit 2013 kostte een kwart miljoen euro. Die kwam voort uit onderzoek van hoogleraar Mark Post van de Maastricht University. Om te kunnen concurreren met normaal vlees moet de prijs van kweekvlees veel en veel lager.

Dat kan alleen door de techniek op te schalen. Daar werkt Mosa Meat sinds 2013 hard aan. Eerst al met 'seed money', nu dus met serieuze investeringen van bedrijven die hopen uiteindelijk rendement uit hun investering te halen. Naast Bell Foods levert een grote Amerikaanse venture capitalist geld.

Mark Post met 'zijn' kweekvlees

 

Rund

Waarschijnlijk zal de pilot plant zich focussen op rundvlees. Eerder vertelde Post aan De Ingenieur dat bij dat vlees het kweken het grootste effect heeft voor milieu. Bovendien is rundvlees in de regel duur, waardoor de hoge kosten van kweekvlees relatief meevallen. 'De veestapel kan 10.000 keer kleiner zodra kweekvlees van de grond komt', vertelde Post. Ook zei hij dat kweekvlees waarschijnlijk nooit zo efficiënt wordt als kip, en dat de kippenindustrie dus wel zal blijven bestaan.

De pilotplant zal nog te klein zijn om iedereen van kweekvlees te voorzien. Bovendien zal het vlees alsnog veel geld kosten. Mosa Meat wil zich daarom eerst focussen op het 'hogere segment': luxe restaurants die met de nieuwigheid van kweekvlees klanten kunnen trekken, die het niet erg vinden om meer te betalen voor een (gekweekt) stuk vlees.

Beeld: Mosa Meat

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.