Via malware zijn de knipperende ledjes op computers - die aangeven dat de computer bezig is - te hacken. Daarna kunnen de lampjes informatie van de harde schijf doorgeven via een knippersignaal. Met deze ingewikkelde vorm van hacken zijn niet-verbonden computers alsnog te kraken.

De informatie van de lampjes is te vergelijken met een gevanceerd morse-signaal: het zendt veel snellere en veel meer flitsjes uit, die bovendien meer informatie bevatten dan alleen het morse-alfabet. Een hacker kan de lampjes de informatie op de harde schijf uit laten zenden. Vervolgens filmt een camera het lichtsignaal, waarna een computer de data analyseert en vertaalt. Dit toonden onderzoekers van de Israëlische Ben-Gurion University aan. Zij deden eerder deze maand een proef met een camera-drone die de gehackte lampjes filmde. Zelfs de wat schokkerige beelden, 's nachts gemaakt van buiten de universiteit door een raam, waren genoeg om relevante informatie op te vangen. Daarmee hebben de onderzoekers een nieuwe vorm van hacken blootgelegd, vertellen ze aan Wired: 'Niemand vindt het knipperen van lampjes op een computer verdacht. Het zal dus ook niemand opvallen dat ze na een hack een specifiek patroon uitzenden.'
 


Fysieke hack

Voor de meeste toepassingen is de techniek omslachtig en lastig uit te voeren. Er is echt één specifieke soort computers die hierdoor kwetsbaarder wordt: de internetloze pc. Om gevoelige gegevens veilig te bewaren zijn deze pc's vaak ontkoppeld van het internet. Zo kunnen kwaadwillenden de computer niet binnendringen via het web.

Helaas blijkt dat 'fysieke' hacks, met name via geinfecteerde usb-sticks, nog regelmatig voorkomen. Als de computer eenmaal op die manier is geïnfecteerd kan de malware de ledjes overnemen. De hacker moet vervolgens met een camera het lampsignaal opvangen, zodat hij het later kan ontcijferen met speciale software. De ledjes kunnen namelijk tot 6000 keer per seconden knipperen, veel vaker dan een menselijk oog kan waarnemen. Computerprogramma's zien echter wél elke knipper en kunnen zo een boodschap ontwaren.

Of de omslachtige techniek ook echt gebruikt gaat worden door hackers zal moeten blijken. De onderzoekers benadrukken wel dat er een eenvoudige oplossing is: zet de computer in een ruimte zonder ramen. Of plak het ledlampje af. Dan is het plotseling heel wat moeilijker om een drone voor de knipperende lampjes te krijgen.

Beeld: Kewl

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.