Wat gebeurt er als water en lava met elkaar in aanraking komen? Geofysici van de University at Buffalo hebben de proef op de som genomen, met explosief resultaat. 

Water en lava komen beide veel voor in de natuur, maar wat er gebeurt als ze met elkaar in aanraking komen is lastig te voorspellen. In sommige gevallen doet zich een enorme explosie voor, maar in andere gevallen koelt de lava enkel af en gebeurt er verder niets.
 


Amerikaanse onderzoekers besloten zelf lava te gaan maken. Ze smolten vulkanisch gesteente bij een temperatuur van ruim 1300 °C, goten het toen over in een geïsoleerde, stalen kist en spoten daar vervolgens water in. De daaropvolgende explosies filmden ze met een highspeedcamera, om later te kunnen analyseren wat er precies gebeurde. 

Het lijkt er op dat de kracht waarmee het water in de lava wordt geïnjecteerd medebepalend is: hoe harder de straal, hoe groter de kans op een explosie. Hoe dat precies komt hebben de onderzoekers nog niet vastgesteld, maar hun theorie is dat water dat traag bij de lava wordt gegoten eerder verdampt. 

Het onderzoek is nog gaande, maar leverde al wel spectaculaire beelden op. De onderzoekers publiceerden hun eerste bevindingen afgelopen maandag in het Journal of Geophysical Research

Vulkanen vormen een groot gevaar voor mensen in de omgeving. De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen ertoe kunnen leiden dat bewoond gebied in de buurt van een vulkaan en van water minder gevaar loopt bij een eruptie.
 

Beeld: University at Buffalo

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.