Eureka

Duitse ingenieurs en studenten ontwikkelden een mat die het toedienen van hartmassage gemakkelijker maakt. Lampjes geven aan wat de juiste kracht is voor de massage en geluiden laten het ideale tempo voor de hartmassage horen.

Elke minuut telt bij een hartstilstand. Direct starten met reanimeren en gebruik van een automatische externe defibrillator (aed) kunnen levensreddend zijn. Een aed is echter niet altijd voorhanden. Daarnaast weten veel mensen niet goed hoe ze hartmassage moeten geven; ze zijn bang om het verkeerd te doen. Als het verkeerd gaat, dan kun je ribben breken, maar te zacht masseren is weer niet effectief.

Een team onderzoekers van het Duitse Fraunhofer-Institut ontwikkelde daarom in samenwerking met studenten van de Ludwig-Maximilian-Universität München een alternatief, een eenvoudig hulpmiddel. De Rescue Aid is een siliconenmat om op de borstkas van het slachtoffer te plaatsen.
 

Sensoren in sterpatroon

In de voorgevormde mat zitten zachte sensoren in een sterpatroon. Dit duidt het gebied aan waar moet worden gedrukt. Bij het toedienen van hartmassage vervormen de sensoren en meten ze de diepte van de indrukking. De sensoren zijn verbonden met een centrale elektronicamodule boven op de mat. Naarmate er meer druk wordt opgebouwd, gaan er op deze module meer groene led-lampjes branden. Is de druk te hoog, dan springen ter waarschuwing rode led-lampjes aan.

Naast de juiste druk is ook het tempo van de hartmassage belangrijk. Daarom klinkt er een geluidssignaal, dat als een metronoom het juiste tempo aangeeft. Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van de siliconenmat nog een bijkomend voordeel: doordat het direct contact met het lichaam van het slachtoffer voorkomt, zouden mensen minder bang zijn om letsel toe te brengen door te hard drukken.

Deze video laat zien hoe de Rescue Aid werkt:
 


Trainingspoppen

De effectiviteit van de hartmassagemat is inmiddels bewezen bij tests op trainingspoppen. De volgende stap is het optimaliseren van het ontwerp en het ontwikkelen van verschillende formaten van de mat voor verschillende lichaamsvormen. Als het lukt om de Rescue Aid goedkoop genoeg te produceren, dan vormt de mat mogelijk een mooie aanvulling op aed’s.
 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Fraunhofer-Institut für Silicatforschung ISC

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.