Het Nederlandse ingenieursbureau IV Offshore & Energy gaat transformatorplatforms ontwerpen voor gebruik in de Noordzee. Met een vermogen van twee gigawatt worden ze de grootste in hun soort.


In de Noordzee worden steeds meer windparken gebouwd, waarbij ze steeds vaker verder uit de kust komen te liggen. Komend jaar wordt een begin gemaakt met de ontwikkeling van IJmuiden Ver, op 62 kilometer van de kust. Dit windenergiegebied moet uiteindelijk verdeeld over vier kavels 650 vierkante kilometer beslaan en gaat maximaal ongeveer zes gigawatt aan stroom leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnet. 


Transformatorplatforms

Om de opgewekte stroom naar de kust te brengen, laat netbeheerder TenneT in het gebied drie transformatorplatforms plaatsen, elk met een gelijkstroomverbinding van twee gigawatt.

Voor het ontwerp van de nieuwe platforms tekent IV Offshore & Energie uit Papendrecht, maakte het ingenieursbureau donderdag 19 oktober bekend. Het gaat daarbij om de detail-engineering van zowel de topside als de onderbouw (of jacket) van het platform. Ook alle apparatuur en hulpsystemen worden verzorgd door IV Osffshore & Energy, dat spreekt van 'een belangrijke volgende stap in de offshore energietransitie'.


Gelijkstroom

Het is voor het eerst dat er gelijkstroom wordt gebruikt voor een dergelijke verbinding. Tot nu toe worden windparken steeds via wisselstroom aangesloten op een landstation, waarbij de spanning vijftig keer per seconde wisselt tussen positieve spanning en negatieve spanning. Tot het jaar 2026 realiseert TenneT nog zeven standaard wisselstroomverbindingen, met een capaciteit van elk zevenhonderd megawatt. 

De grotere 2 GW-transformatorstations worden vanaf 2029 ingezet in windparken verder uit de kust. Om stroomverlies tijdens het verre transport te beperken, wordt daar gekozen voor een gelijkstroomverbinding, met bovendien een groter vermogen. Per verbinding van twee gigawatt is slechts één kabel nodig, waardoor de eventuele ecologische schade beperkt blijft.

Tussen 2029 en 2031 wil TenneT bij elkaar veertien van deze nieuwe verbindingen aanleggen in de Nederlandse en Duitse Noordzee, waarbij elke verbinding twee gigawatt aan elektriciteit naar land kan vervoeren.



Standaard platform

Om dit proces te versnellen wordt er nu één standaard 2 GW-transformatorplatform ontwikkeld, in plaats van dat er voor elke verbinding een nieuw ontwerp moet worden gemaakt. Dit nieuwe platform 'zet met zijn vermogen van twee gigawatt een nieuwe standaard neer binnen de ontwikkeling van de offshore energietransitie en het terugdringen van fossiele brandstoffen', stelt IV Groep in een persbericht.

De Nederlandse regering heeft als doelstelling dat er in het jaar 2030 dertig gigawatt aan offshore windenergie wordt opgewekt Op dit moment bedraagt het totale opgestelde vermogen nog geen vijf gigawatt.


Illustratie: IV Groep; kaart: RVO;  graphic: TenneT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.